Spanje: tortilla
Nodig voor 6 personen:
3 grote aardappelen - 3 middelgrote uien - 12 eieren - 8 eetlepels olijfolie -
zout en peper
Bereiding:
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Schil en hak de uien. Als u
nieuwe aardappelen gebruikt, is het niet noodzakelijk om ze te schillen: u kunt
ze ook wassen en goed afborstelen. Fruit de uien in een koekenpan met 4
eetlepels olijfolie. Zet het vuur wat hoger om ze mooi bruin te laten worden en
voeg de aardappelschijfjes toe. Laat ongeveer 10 minuten bakken op middelmatig
hoog vuur. Breek de eieren in een kom en klop ze goed. Haal de aardappelen en de
uien uit de koekenpan en laat ze uitlekken. Maak de pan niet schoon. Doe de
aardappelen en de uien bij de eieren, voeg zout en peper toe en meng alles goed
door elkaar. Giet de rest van de olie in de koekenpan en verwarm die. Verdeel
het eiermengsel over de pan en laat het bakken totdat de randen goed stevig zijn
en de onderkant mooi bruin is. Draai de omelet om en laat ook de andere kant
mooi bruin worden. De oppervlakte moet stevig zijn, de binnenkant zacht verend.
Doe de tortilla op een schaal en serveer.
Opmerking:
Tortilla kan warm of koud opgediend worden. Als u ze warm wilt serveren, wacht
dan niet te lang want de tortilla koelt snel af. Maar koud smaakt een tortilla
ook prima. U kunt de tortilla bijvoorbeeld in blokjes snijden en serveren bij
een aperitief. En bij een picknick is een tortillasandwich een stevige maaltijd.
Het Spaanse woord tortilla betekent omelet. De volledige naam van dit recept is
dan ook tortilla de patatas, aardappelomelet. Dit is het meest klassieke recept,
dus als u vraagt om een tortilla zonder verdere precisering, krijgt u deze. Maar
er bestaan natuurlijk vele variaties: met tomaten, met paprika's, met spinazie,
met croutons... Maar allemaal zijn ze mooi gebakken en gebruind aan beide
zijden.
|