Oostenrijk: Salzburger Nockerln (bollen)
Nodig voor 4 personen:
40 g boter - 1/8 liter slagroom - 1 pakje vanillesuiker - 4 eidooiers - 60 g
suiker - 2 eetlepels droge witte wijn - 40 g bloem - 1 mespunt zout - 8 eiwitten
- poedersuiker
Saus: 5 eetlepels zwarte-bessengelei - 1/8 liter droge rode wijn - 1 eetlepel
honing - ½ pakje vanillesuiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de boter, de slagroom en vanillesuiker in
een pan en laat die, terwijl u met een garde krachtig roert, kort aan de kook
komen. Haal de pan van het vuur en zet die apart. Klop de eidooiers met de
suiker schuimig. Voeg de witte wijn, de gezeefde bloem en het zout toe. Blijf
roeren tot de massa crème-achtig is. Klop de eiwitten stijf (voeg eventueel
enkele druppels citroensap toe) en schep ze door de dooiermassa. Doe alles in
een ingevette vuurvaste schaal en maak er met een spatel 'heuveltjes' en 'dalen'
in (Nockerln). Zet de schaal dan in de oven en laat ongeveer 12-16 minuten
bakken. Breng intussen de bessengelei met de rode wijn, honing en vanillesuiker
al roerend aan de kook. Verdeel de Nockerln over dessertbordjes en lepel de saus
eromheen.
Opmerking:
Het is belangrijk de oven zeer goed voor te verwarmen, zodat dit zeer kwetsbare
gebak snel gebakken kan worden. U mag de oven niet tussentijds openen!
|