Italië: verse eierpasta
Nodig voor 6 personen:
500 g bloem - 6 eieren - 1 theelepel olie - 1 mespuntje zout
Bereiding:
Meng de bloem met het zout en maak een bergje op uw werkblad. Maak een kuiltje
in de bloem en breek daar de eieren in. Voeg de olie en 1 eetlepel lauw water
toe. Kneed het deeg met de hand, eerst alleen met de vingers en naarmate het
deeg steviger wordt met de gehele hand totdat het deeg elastisch is. Maak van
het deeg een bal, leg de bal in een kom en dek af met een in vieren gevouwen
doek. Laat 1 uur rusten op het aanrecht.
Rol het deeg met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit. Strooi
wat bloem op de bovenkant van het uitgerolde deeg en rol de lap deeg vervolgens
voorzichtig met beide handen op zonder het teveel aan te drukken. Snijd deze rol
in reepjes van ongeveer 5 mm. Rol de reepjes uit. U heeft nu tagliatelle gemaakt
- en laat ze drogen op een doek of hangend over een met bloem bestoven
bezemsteel die u op de rugleuningen van twee stoelen laat rusten in afwachting
van het koken.
Met dit deeg kunt u ook cannelloni, ravioli of nog andere vormen van pasta
maken, geheel volgens uw eigen fantasie.
Om lasagne te maken snijdt u rechthoekige lappen uit het deeg in het formaat van
uw ovenschaal.
Gekleurde pasta maakt u op dezelfde manier, maar u dient er gesneden, gekookte
groente aan toe te voegen (spinazie voor groene pasta, tomaten voor rode pasta).
Er bestaat ook een recept voor verse pasta met kaas: reken 250 g geraspte
parmezaanse kaas en 250 g bloem voor 5 eieren en ga vervolgens te werk zoals
hierboven beschreven is.
|