Israël: eiersalade
Nodig voor 6 personen:
6 eieren - 3 middelgrote uien - 1 dl olie - zout en peper
Bereiding:
Leg de eieren in een pan met water, breng ze aan de kook en laat ze 10 minuten
koken. Leg ze in koud water totdat ze helemaal afgekoeld zijn. Pel de eieren.
Schil de uien en snijd ze fijn. Bak de helft van de uien in de helft van de olie
tot ze goudbruin zijn. Snijd de eieren in vieren en prak ze fijn met een vork.
Doe ze in een slakom. Voeg de gebakken uien met de olie toe, alsmede de rauwe
uien. Giet de resterende olie erbij en meng goed dooreen. Voeg in ruime mate
zout en peper toe.
Opmerking:
Deze eenvoudige salade wordt geserveerd als voorgerecht, met Pasen, met
ongezuurd brood (matses*). Gedurende de rest van het jaar is het eveneens een
gewaardeerd voorgerecht, dat wordt geserveerd met gewoon brood.
*Matses kunt u gemakkelijk zelf maken van:
3 eieren - ½ theelepel zout - ¾ kop bouillon of melk - 1 kop matsesmeel - 1/3
kop tarwebloem - 4 eetlepels gesmolten kippenvet of boter.
Klop de eieren met het zout tot schuim. Voeg bouillon of melk toe en roer er
daarna afwisselend matses- en tarwemeel door. Bewerk het deeg goed en meng er
tenslotte het kippenvet of de boter door.
Vul met het deeg 12 ingevette taart- of briochevormpjes voor tweederde (het deeg
rijst) en bak de matses in een voorverwarmde oven van 200°C in ongeveer 30-40
minuten.
|