Indonesië: spekkoek
Nodig:
650 g boter - 18 eidooiers - 9 eiwitten - 600 g suiker - 2 zakjes vanillesuiker
- 300 g bloem - 6 theelepels kardemompoeder - 5 theelepels kaneelpoeder - 2
theelepels foeliepoeder - 2 theelepels kruidnagelpoeder - boter om in te vetten
- bloem om te bestuiven
Bereiding:
Roer de boter op kamertemperatuur zacht en romig. Klop de eidooiers samen met de
eiwitten, suiker en vanillesuiker schuimig. Zeef de bloem boven het eiermengsel
en roer het er luchtig door. Voeg de zachtgeroerde boter toe en klop alles snel
door elkaar. Verdeel het beslag over 2 kommen. Meng de kardemom met kaneel,
foelie en kruidnagel. Roer het kruidenmengsel door 1 deel beslag. Schep 2
sauslepels ongekruid beslag in een met boter ingevette en met bloem bestoven
springvorm met een doorsnede van 24 cm en laat het over de bodem uitvloeien. Bak
dit 10 minuten onder in een voorverwarmde oven van 150°C. Schep er dan 2
sauslepels gekruid beslag op en laat het uitvloeien. Bak dit op dezelfde manier
als het andere beslag. Leg er na elke 4 gebakken laagjes een stuk bakpapier op
en wrijf er met de bolle kant van de lepel stevig over heen. Verwijder het
papier. Bestrijk daarna de bovenste laag met een beetje boter. Schuif ook na
elke 4 laagjes de taart 1 richel hoger in de oven. Ga zo door tot alle beslag op
is, maar eindig met het gekruide beslag. Verwijder de rand van de vorm en laat
de spekkoek afkoelen. Serveer in dunne plakjes of kleine puntjes.
|