Ierland: lamsschotel met eieren
Nodig voor 6 personen:
750 g ontbeend lamsvlees - 250 g droge witte bonen - 200 g uien - 3 teentjes
knoflook - 6 tomaten - 6 eetlepels olijfolie - 12 eieren - 200 g geraspte kaas -
1 citroen - zout en peper
Bereiding:
Zet de bonen de avond tevoren in de week. Snijd het vlees in dobbelsteentjes.
Schil en hak de uien en de knoflook. Leg de tomaten 1 minuten in kokend water,
laat ze schrikken onder koud water, ontvel ze, verwijder de zaden en prak ze.
Verwarm 2 eetlepels olie in een braadpan. Laat hierin de stukjes vlees goudbruin
worden. Voeg de uien, de knoflook, de tomaten en 15 cl water toe. Laat ongeveer
5 minuten koken.
Giet de bonen af en doe ze in de braadpan, voeg zout en peper toe, bedek met
water en laat het geheel nog een uur koken. Haal het vlees uit de braadpan. Doe
het kooknat door een zeef en hak het vlees en de groenten tezamen grof.
Klop de eieren als voor een omelet. Voeg zout en peper toe en voeg dit samen met
de kaas toe aan het vlees-groentemengsel. Meng goed dooreen.
Verwarm de rest van de olie in een koekenpan van 20 cm doorsnede. Giet het
mengsel hierin. Dek af en laat gedurende ongeveer 30 minuten op laag vuur
bakken. Als de onderkant stevig is, het gerecht omdraaien om de ander kant bruin
te laten worden.
Warm of lauw serveren, in plakken gesneden.
|