Guyana: eiervla met ananas
Nodig voor 4 personen:
7½ dl melk - 3 hele eieren en 10 eidooiers - 400 g fijne suiker - 2½ dl
ananassap - 2 schijven ananas
Bereiding:
Giet de melk in een pan en breng haar aan de kook. Van het vuur afhalen en laten
afkoelen.
Breek de hele eieren in een schaal en voeg de eidooiers toe. Klop ze met een
garde. Voeg 300 g suiker toe terwijl u blijft kloppen totdat het mengsel wittig
wordt en schuimig is. Voeg beetje bij beetje de melk toe en vervolgens het
ananassap onder voortdurend kloppen totdat er een homogene, smeuïge massa
ontstaat. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak een karamel klaar. Giet de rest van de suiker en 6 eetlepels water in een
pan. Breng aan de kook en laat dit koken totdat er een lichtbruine karamel
ontstaat. Giet de karamel in een cakevorm en bedek de bodem en de wanden ermee
door de vorm in alle richtingen te wentelen. Giet de eiermassa in de vorm. Zet
de vorm in een andere, grotere en hogere vorm. Giet water tussen de twee vormen
tot halverwege de hoogte op de manier van een bain marie. Zet het in de oven en
laat ongeveer 1 uur koken. Controleer of het gerecht gaar is met de punt van een
mes. De mespunt moet schoon en droog blijven. Haal de eiervla uit de oven en
laat afkoelen. Keer de vla voorzichtig op een schaal. Indien nodig, maakt u
gebruik van een vochtig gemaakt mes dat u voorzichtig langs de wanden van de
vorm haalt. Snijd elke schijf ananas in vieren en leg de stukken ter decoratie
op de vla.
Dit dessert dient vers gegeten te worden. Het wordt gewaardeerd om zijn smaak en
zijn frisheid in dit zonovergoten land. Voor de garnering kunt u gekonfijte
kersen, geraspte engelwortel of muntblaadjes gebruiken.
|