Cuba: eieren uit
Havana
Nodig voor 4 personen:
Saus: 125 ml (Spaanse) olijfolie - 1 kleine ui, zeer fijngehakt - 1
kleine groene paprika, zeer fijngehakt - 2 teentjes knoflook, zeer
fijngehakt - 250 g tomaten uit blik, uitgelekt en fijngehakt - 2
Spaanse pepertjes, zeer fijngehakt - 2 eetlepels droge sherry - zout
en zwarte peper
Eieren: 8 grote eieren - 4 eetlepels gesmolten boter - zout en peper
Garnering: 1 eetlepel peterselie, zeer fijngehakt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een koekenpan op
laag vuur en bak hierin de ui, de paprika en de knoflook, al
roerend, 8-10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten, Spaanse
pepertjes en sherry toe en laat nog 15 minuten doorbakken, tot de
massa enigszins is ingedikt. Strooi er dan zout en peper over.
Vet 4 ramequins of soufflévormpjes in met olie en verdeel de saus
over de potjes. Breek in een kommetje voor elk potje 2 eieren.
Schenk de eieren heel voorzichtig op het tomatenmengsel (de
eidooiers moeten heel blijven). Lepel er 1 eetlepel gesmolten boter
over. Bak de eieren in een voorverwarmde oven 10-12 minuten tot het
eiwit gestold is en de eidooiers nog zacht zijn. Strooi er dan zout,
peper en peterselie over en serveer onmiddellijk.
|