Snijd het rundvlees in
dobbelsteentjes en bak het in de boter of reuzel bruin.
Doe het vlees daarna over in een grote braadpan en bak in de
achtergebleven boter even de in ringen gesneden uien en paprika's.
Voeg dan de ui en paprika aan het vlees toe en zet de braadpan op
een laag pitje.
Roer de paprikapoeder, bloem, peper en zout, tijm en uitgeperste
knoflook goed door het vlees.
Doe daarna geleidelijk de koude bouillon en de tomatenpuree erbij.
Roer de goulash regelmatig en laat de pan tenminste twee uur
pruttelen op een laag vuurtje.
Voeg dan de geschilde en in vieren gedeelde aardappelen erbij.
Laat deze ook gaar worden en breng dan de goulash op smaak met een
paar druppels worcestershiresaus.
Goulash is de Hongaarse nationale schotel en is in feite een soep.
Wat wij in Nederland en België goulash (vleesstoofpot) noemen, is in
Hongarije pörkölt. Er zijn verschillende varianten van goulash,
bijv. met rundvlees, maar ook met schapen- of varkensvlees en zelfs
met vis. Deze laatste is een zeer pikante variant.
Goulash wordt normaal bereid in een grote ketel die men boven een
houtvuur hangt. De bereiding duurt een aantal uren, waarbij men
voortdurend in de soep roert en kokende vleesbouillon of water
toevoegt. |