Recept 40, Gemarineerd staartstuk op Duitse wijze uit de Römertopf.

Ingrediënten voor 4 personen:

een staartstuk* van 750 g
1/4 liter azijn
1/4 liter karnemelk
peper, zout
1 laurierblaadje
1 stukje citroenschil
2 kruidnagelen
1 ui
1 teentje knoflook
25 g vet spek
1 portie gesneden soepgroenten
2 augurkjes
2 eetlepels kruim van brood of peperkoek

Bereiding:

Vermeng voor de marinade de karnemelk met de azijn, de in ringen gesneden ui, de kruiden, het zout en de citroenschil en laat het vlees hierin ± 3 dagen staan.
Neem het vlees uit de marinade, droog het af, wrijf het in met peper en zout, leg het in de natgemaakte Römertopf en dek het met dunne lapjes spek af.
Strooi de soepgroenten erover en giet er de marinade bij tot een hoogte van ± 3 cm.
Leg het deksel op de schotel, zet hem in een koude oven die op 200ºC is ingesteld en stoof het vlees in ± 2 1/2 uur mals en gaar.
Giet er ieder half uur een scheutje van de warm gemaakte marinade bij.
Stoof het vlees het laatste half uur zonder deksel.
Leg het vlees op een verwarmde schotel.
Zeef het stoofvocht in een pannetje en laat het met de brood- of koekkruimels koken tot de saus voldoende is gebonden en maak de saus af met de in dunne schijfjes gesneden augurk.
Dien deze schotel op met aardappelpuree, gekookte aardappelen of rijst.
Variaties:
Laat voor de marinade de azijn met de kruiden 10 minuten trekken en giet het heet over het vlees.
Of: Maak de marinade van half azijn en half rode wijn.
Of: Laat 2 in reepjes gesneden wortel, 1/2 in dobbelsteentjes gesneden selderijknol en een takje peterselie mee smoren.
Of: Garneer het vlees voor het opdienen met appelschijven, die in een suikeroplossing zijn gepocheerd of roer in water met citroensap, suiker en kaneel gekookte tutti frutti door de saus. Zo wordt het in het noorden van Duitsland en Scandinavië gedaan.

*Staartstuk is een mals en sappig stuk (rund)vlees met een randje vet. Het randje vet laten zitten bij de bereiding en het vlees.