Recept 20, Boston bonenpot

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g gedroogde witte bonen, een nacht geweekt, 1 laurierblad,  kruidnagel, 2 uien, 185 g melassestroop of donkere stroop, 175 g donkerbruine basterdsuiker, 1 eetl. Dijonmosterd, 1 theel. zout, 1 theel. versgemalen zwarte peper, 2,5 dl kokend water, 225 g zuurkoolspek aan een stuk

Bereiding:

Witte bonen een nacht weken. Giet de bonen af en spoel ze onder de kraan. Doe ze in een pan met het laurierblad. Giet er koud water over tot ze onder staan. Breng aan de kook en laat 1½ tot 2 uur sudderen tot de bonen gaar zijn. Giet af. Verwarm de oven voor op 140ºC. Doe de bonen in een grote ovenschaal. Steek  in elke ui 2 kruidnagels en stop de uien tussen de bonen. Meng de melassestroop in een kom met de suiker, mosterd, het zout en de peper. Meng er het kokende water door. Giet dit mengsel over de bonen. Giet er zo nodig nog wat water over zodat de bonen bijna onder het vocht staan. Blancheer het zuurkoolspek 3 minuten in kokend water. Giet het spek af. Kerf het zwoerd vervolgens om de 1 cm vrij diep in. Stop het stuk spek dan met de zwoerdkant boven net onder de bonen. Leg het deksel op de ovenschaal en zet hem 4½ tot 5 uur in het midden van de oven. Neem de laatste 30 minuten het deksel van de schaal, zodat het spekzwoerd bruin en krokant wordt. Snijd het spek in plakjes en dien onmiddellijk op.