Aardappelen met rundergehakt, prei en kaas Š la Ed

IngrediŽnten voor 4 personen:

750 g aardappelen
4 preien (ca. 500 g)
500 g rundergehakt
2 uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels olie
vers gemalen witte peper
cayennepeper
1 eetl. bieslook gevriesdroogd
2 1/2 dl zure room
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
100 g jonge kaas, geraspt
stukjes boter
boter om mee in te vetten

Bereiding:

De aardappelen schoonboenen, in de schil met water aan de kook brengen en gaar laten worden. Afgieten, heet schillen en af laten koelen. In plakjes snijden.
De preien schoonmaken en het groene deel verwijderen op ca. 10 cm na; in ringen snijden en grondig wassen. In kokend water leggen, aan de kook brengen en 2-3 minuten blancheren. In een zeef uit laten lekken.
Uien en knoflook schillen en fijnsnijden. De olie verhitten en de ui en knoflook daarin glazig fruiten. Het gehakt toevoegen en al roerend bakken. Op smaak brengen met zout, peper en cayennepeper.
De zure room vermengen met de peterselie en de bieslook en op smaak brengen met zout en peper.
Een ovenschaal goed invetten, de helft van de aardappelen en de prei erin scheppen en bestrooien met wat zout.
De helft van de room erover verdelen en er het gehaktmengsel overheen scheppen. Afdekken met de rest van de aardappelen en de prei, bestrooien met zout en overgieten de rest van de room.
Bestrooien met geraspte kaas en stukjes boter over verdelen.
De schaal op het rooster in voorverwarmde oven zetten en goudbruin laten worden op 200ļC. in circa 40 minuten.