Het vlees in blokjes
snijden van 3 į 4 cm dik. De uien schillen en in halve ringen
snijden. De knoflook pellen en fijnsnijden. De reuzel in een ruime
pan smelten. Uien en knoflook hierin glazig fruiten. Naar de zijkant
van de pan schuiven. De vleesblokjes in de pan doen en aanbraden.
Het paprikapoeder erover strooien. Al roerend laten smoren, tot al
het poeder met het vet is doordrenkt.
Dan de bouillon en twee derde van de wijn toevoegen. De pan met
deksel 1½ uur op zacht vuur laten smoren. Intussen de paprika's
schoonmaken en doormidden snijden. De tomaten pellen en van pitjes
ontdoen. Ze grof snijden. De aardappel schillen, in blokjes snijden
en in water met wat zout precies gaar koken. Paprika en tomaat bij
het vlees in de pan doen. Nog een half uurtje laten stoven. Met
zout, peper en rosenpaprika op smaak brengen. De aardappel afgieten
en door de gulyas roeren. De rest van de rode wijn erbij gieten. De
pan van het vuur halen en er de zure room door roeren. Serveren in
diepe borden. Echt stevig boerenbrood erbij geven.
De Hongaren eten csipetke door hun gulyas. Kneed een deegje van 200
gram bloem met een ei en wat zout. Maak hier kleine vlokjes van en
laat die een minuut met de gulyas meekoken.
*Rozenpaprika wordt gemaakt van hele
peperoni's en is tamelijk scherp van smaak. Deze paprika smaakt
lekker in stoofvlees en Hongaarse gerechten.
|