Verhit de grill
en verwarm de oven voor op 150ºC.
Vet een ovenschaal in met olijfolie.
Was de sardines goed met koud water, verwijder de kop en snijd de
buikwand voorzichtig in.
Haal de ingewanden en de middengraat eruit, was ze nog een keer en
dep ze droog.
Leg wat verse korianderblaadjes in de buikholten van de visjes,
bestrooi ze
met zout en peper, leg ze in de ovenschaal en bestrijk de bovenkant
met olijfolie.
Ontvel 2 tomaten, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in
kleine blokjes.
Snijd het kapje van de andere tomaten af en verwijder het zaad.
Pel en pers de knoflook.
Meng de tomatenblokjes, de gezeefde tomaten en de knoflook door
elkaar, breng
op smaak met zout, peper en worcestershiresaus en schep dit in de
tomaten.
Leg er een pluk peterselie en 2 partjes citroen bovenop en laat de
tomaten in de oven warm worden.
Zet de ovenschaal met de sardientjes onder de grill en laat ze aan
beide kanten mooi bruin bakken.
Geef er witte rijst of brood bij.
Nederlanders en verse sardientjes gaan om de een of andere reden
niet zo goed
samen. Als er al sardientjes worden gegeten, komen ze uit blik en
die smaak is gewoonweg niet met die van de verse visjes te
vergelijken.
De combinatie van sardines, koriander en tomaat heb ik dan ook
opgepikt van
een Marokkaanse jongen met wie ik heb gewerkt. In Marokko wordt de
vis heel
vaak net als veel andere kleine visjes gegeten. Als je ze
schoongemaakt koopt, zit je in 10 minuten aan tafel te smullen.
|