Recept uit de...

 

Gegrilde sardines met koriander en tomaat

IngrediŽnten voor 4 personen:

olijfolie
750 g verse sardines
verse koriander
zout en versgemalen peper
6 tomaten
1 teentje knoflook
1 dl gezeefde tomaten
worcestershiresaus
peterselie
1 citroen

Bereiding:

Verhit de grill en verwarm de oven voor op 150ļC.
Vet een ovenschaal in met olijfolie.
Was de sardines goed met koud water, verwijder de kop en snijd de buikwand voorzichtig in.
Haal de ingewanden en de middengraat eruit, was ze nog een keer en dep ze droog.
Leg wat verse korianderblaadjes in de buikholten van de visjes, bestrooi ze
met zout en peper, leg ze in de ovenschaal en bestrijk de bovenkant met olijfolie.
Ontvel 2 tomaten, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Snijd het kapje van de andere tomaten af en verwijder het zaad.
Pel en pers de knoflook.
Meng de tomatenblokjes, de gezeefde tomaten en de knoflook door elkaar, breng
op smaak met zout, peper en worcestershiresaus en schep dit in de tomaten.
Leg er een pluk peterselie en 2 partjes citroen bovenop en laat de tomaten in de oven warm worden.
Zet de ovenschaal met de sardientjes onder de grill en laat ze aan beide kanten mooi bruin bakken.
Geef er witte rijst of brood bij.
Nederlanders en verse sardientjes gaan om de een of andere reden niet zo goed
samen. Als er al sardientjes worden gegeten, komen ze uit blik en die smaak is gewoonweg niet met die van de verse visjes te vergelijken.
De combinatie van sardines, koriander en tomaat heb ik dan ook opgepikt van
een Marokkaanse jongen met wie ik heb gewerkt. In Marokko wordt de vis heel
vaak net als veel andere kleine visjes gegeten. Als je ze schoongemaakt koopt, zit je in 10 minuten aan tafel te smullen.