Neem een ruime
mengkom of schaal waar je genoeg bewegingsvrijheid in hebt om te
kloppen met je garde. Je kunt ook de schaal gebruiken waar je straks
je salade in wil serveren.
Doe een halve eetlepel mosterd, een halve eetlepel vers geperst
citroensap, een halve eetlepel azijn (witte wijn azijn, rode wijn
azijn, appelazijn, wat jij lekker vindt!) en zout en peper in de
kom. Tik dit even goed door met je garde totdat het een romig
mengseltje is.
Als dit mengsel mooi homogeen is, voeg je druppelsgewijs - dus heel
langzaam - 100 ml olijfolie van goede kwaliteit toe. Extra vergine
olijfolie dus, en proef 'm van tevoren of -ie lekker en naar jouw
smaak is. Je voegt de olie dus superlangzaam toe, terwijl je blijft
kloppen met je garde. Niet stoppen, spierballen gebruiken dus! Hoe
meer olie je toevoegt, hoe dikker en mooier de vinaigrette zal
worden.
De juiste consistentie bereikt? Tijd om te proeven. Moet er nog iets
bij? Meer azijn, meer zout? Voeg beetje bij beetje toe en blijf goed
kloppen totdat hij perfect op smaak is.
Klaar ben je! Je kunt je vinaigrette even van tevoren maken en
bewaren in een goed afgesloten potje in de koelkast, daar blijft de
vinaigrette wel een paar weken goed. Maar beter kun je 'm gewoon
steeds vers maken. Onze tip: maak hem in de kom waar je later de
salade in serveert. Laat de vinaigrette onderin zitten en doe alle
ingrediënten er bovenop; aan tafel hussel je alles door zodat pas
dan de vinaigrette met alle andere ingrediënten in aanraking komt.
Zo blijft je sla knapperig.
Extra tip:
Je kunt deze dressing ook in een potje maken in plaats van met een
garde in een kom. Een goed schoongemaakt jampotje werkt hier perfect
voor ! |