Gezondere baklava

Ingrediënten voor 9 Porties:

In dit recept zit minder suiker en honing dan in de meeste baklava recepten. Met die redenering mocht ik gisteren twee stukjes als toetje i.p.v. één. Zo werkt het toch?
Baklava:
115 g gesmolten boter
100 g pistachenoten
100 g suiker
1 theelepel oranjebloesemwater
16 blaadjes filodeeg
100 g gesmolten boter, om mee te bestrijken
Siroop:
150 g honing
1 theelepel kaneel
1-2 theelepels oranjebloesemwater
2 theelepels citroensap

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet een vierkant bakblik van ong. 23 x 23 cm in met gesmolten boter.
Zorg dat het filodeeg goed ontdooid is, anders breekt het.
Hak de pecannoten fijn in de kom van een keukenmachine. Voeg de 115 gram gesmolten boter toe, samen met de suiker en 1 theelepel oranjebloesemwater. Pulseer ong. 10 seconden tot gemengd. Zet dit mengsel opzij.
Leg 8 vellen filodeeg in het ingevette bakblik, maar bestrijk steeds elk vel met gesmolten boter.
Smeer de vulling uit over het filodeeg. Bedek de vulling weer met 8 vellen filodeeg, en bestrijk elk vel weer met gesmolten boter. Snij de baklava nu al in vierkantjes (zie foto).
Zet de baklava ong. 35 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak 15 minuten voor het einde van de baktijd de siroop door de honing met het oranjebloesemwater en het citroensap te verwarmen in een steelpannetje op laag vuur. Laat 5 minuten zachtjes sudderen, en daarna 10 minuten rusten.
Haal de baklava uit de oven, schenk de siroop erover, en laat 1 uur rusten voor het serveren.