Baklava met amandelen

IngrediŽnten voor 24  Porties:

Dit is mijn heerlijke recept voor baklava, die ik op verzoek van vrienden altijd maak. De kruiden zijn overheerlijk!
400 g basterdsuiker
475 ml water
350 g honing
1 kaneelstokje
1/4 citroen
1 theelepel vanille-extract
675 g gehakte amandelen
2 eetlepels basterdsuiker
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
340 g ongezouten boter, gesmolten
500 g filodeeg

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ļC. / gasoven stand 4. Combineer in een pan op matig vuur 400 g suiker, water, honing, kaneelstokje, citroen en vanille. Breng aan de kook, laat gedurende 15 minuten sudderen, terwijl je schuim dat wordt gevormd weghaalt. Zet aan de kant.
Meng in een kleine kom gehakte amandelen, 2 eetlepels suiker, kaneel en kruidnagel; zet apart. Vet de bodem van een bakvorm (20x30 cm) in met boter. Snijd de vellen filodeeg zo dat ze in de schaal passen. Plaats een vel filodeeg op de bodem van de schaal, en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal de procedure voor een totaal van 8 lagen die allen besmeerd zijn met boter. Strooi ongeveer 4 tot 5 eetlepels notenmengsel gelijkmatig over het filodeeg en bedek met nog eens 4 vellen, besmeer ze allen met boter. Na elke 4 vellen filodeeg strooi je er notenmengsel over.
Gebruik de resterende vellen voor de bovenlaag, beboter weer elk vel filodeeg. Voordat je het laatste vel bebotert, vouw je alle lossen randen naar binnen en druk de lagen met de palmen van je handen. Giet de rest van de boter over de bovenkant. Snij met een groot mes 5 stroken van ongeveer 1 cm en snij dan diagonaal om ruitvormen te maken.
Bak 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat ze goudbruin zijn. Haal uit de oven, en giet meteen de siroop over de baklava. Laat goed afkoelen.