Cevizli rolo
tatlisi is een (gerold) toetje van bladerdeeg. De vulling bestaat
uit een mix van walnoten en kaneel. Dit gerecht scheelt niet veel
van Baklava, wel is het gemakkelijker te eten door de eenvoudigere
vorm. Ideaal is om dit toetje met Turkse thee te serveren.
Bereidingstijd: 90 minuten
Ingrediënten siroop:
600 ml water
600 gram suiker
halve citroen
Ingrediënten vulling:
150 gram walnoten
2 eetlepels kaneelpoeder
Ingrediënten toetje:
3 eieren
175 ml melk
175 ml zonnebloemolie
125 ml zure room
14 vellen filodeeg (baklava-bladerdeeg, Turks: baklavalik yufka) |
Bereiding van de
siroop:
Doe de suiker en het water in een pan. Laat dit een half uur
koken
suiker toevoegen aan de pan.
Pers na een half uur koken ook het sap van een halve citroen in de
pan
citroensap erbij.
Laat dit vervolgens nog eens 10 minuten koken.
Bereidng van de vulling:
Breek de walnoten in stukjes en voeg hier kaneel aan toe, meng dit
vervolgens:
Bereiding van het toetje:
Doe de eieren, melk, zonnebloemolie en zure room in een kom en mix
dit
de ingrediënten mixen.
Neem een vel bladerdeeg en smeer met een kwast een heel dun laagje
van dit mengsel over het vel:
mengsel eroverheen
uitsmeren met een kwast.
Leg vervolgens direct een rij aan kaneel-walnoten mix aan de
onderkant van het vel:
leg een rij aan van het walnoot-kaneel mix
Rol DIRECT dit geheel van beneden naar boven
vervolgens oprollen.
Let op: dit bovenstaande proces dien je snel en zorgvuldig te
doen. Als je te lang wacht zal de yufka te veel vocht opnemen
waardoor het oprollen niet lukt en/of de mix aan walnoten-kaneel zal
door de yufka heen scheuren.
Plaats de rol vervolgens op een bakplaat.
Herhaal dit voor alle vellen.
Smeer wat van het overgebleven mengsel over de rollen
overgebleven mengsel eroverheen smeren.
Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 180 graden voor
ongeveer 30 minuten.
Haal het gerecht uit de oven.
Laat dit gerecht nu een beetje afkoelen.
Snijd na het bakken met een pizzasnijder het gerecht zowel verticaal
alsmede horizontaal
het gerecht snijden.
Giet ten slotte de (warme) siroop over het gerecht
warme siroop overheen.
Serveer 4 rollen van dit toetje per bord.
Serveertip bij dit gerecht:
Turkse thee (çay).
|