Kloostertaart.

Ingrediënten voor 8 personen:

300 g bloem
1 theel. bakpoeder
1 ei
4 eetlepels melk
1 theel. kaneel
geraspte schil 1/2 citroen
150 g boter en 150 g suiker en 150 g gemalen amandelen
boter om in te vetten
VOOR DE VULLING:
3/4 potje bramen of frambozenjam
sap 1/2 citroen
bloem om te bestuiven
1 eierdooier om te bestrijken
poedersuiker om te bestrooien

Bereiding:

Voorbereiding:
vermeng de bloem met de bakpoeder in een grote kom
in het midden een kuiltje maken en hierin het ei, melk, kaneel en citroenrasp doen
verdeel de botervlokjes over de rand van de bloem en strooi de amandelpoeder erover
met 2 messen het deeg gaan bewerken en mengen
daarna snel met een koele hand verder kneden tot een egaal deeg
zet het deeg 1 uur op een koele plaats weg

Bereidingswijze:
beboter de springvorm
druk dan hierin 2/3 van het deeg op de bodem
(op de bodem 1 cm dik en tegen de randen 1,5 cm hoog)
voor de vulling de jam met het citroensap dooreen roeren en verdelen over de bodem van de taart
de rest van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een langwerpige lap
snij hieruit repen van 1,5 cm breedte
leg de repen schuin over elkaar over de taart in ruitvorm
druk met een vork de randen er overheen
roer de eierdooier even los en bestrijk het deeg ermee aan de bovenkant
schuif de taart in de voorverwarmde oven in het midden
BAKTIJD= 50 min op 200°C.
uit de oven even laten afkoelen tot de grootste hitte eraf is
dan de vorm losmaken en de taart laten afkoelen op een taartenrooster
vlak voor het serveren bestrooien met wat poedersuiker