140 g bloem, 1/2
theel. zout, 1.1/2 theel. bakpoeder, 100 g boter of margarine (net
gesmolten), 150 g gezeefde poedersuiker, 2 eieren, 200 g ontpitte
dadels (fijngehakt)
Voor de saus: 120 g suiker, 2 theel. vanille-essence,
1.1/4 dl brandewijn, 1 theel. aardappelmeel, 15 g roomboter |
*Kaapse brandewynpoeding *De meeste Zuid-Afrikaanse gerechten hebben
herkenbare namen en zelfs typische Kaaps-Maleise gerechten als
'smoorsnoek' (gestoofde barracuda), 'klapper-tertjies'
(kokostaartjes) en Zulu-gerechten als 'pap' (van maïsmeel) hebben
een van oorsprong Nederlandse naam. Dit nagerecht is van Friese
oorsprong, waar het met gedroogde pruimen werd gemaakt. Bron: Tip
11/2001
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Bereidingswijze
Zeef bloem, zout en 1/2 tl bakpoeder boven een kom en roer goed
dooreen. Klop met de mixer de boter met de poedersuiker glad. Klop de
eieren met schone gardes los. Roer beetje-bij-beetje de eieren door
het boter-suikermengsel. Breng 1/4 l water aan de kook, roer de rest
van het bakpoeder en de dadels erbij. Meng het bloemmengsel en het
dadelmengsel goed door elkaar tot een glad beslag. Verdeel het beslag
over de vormpjes en bak de 'puddinkjes' in het midden van de
voorverwarmde oven in plm. 35 minuten bruin en gaar. Maak intussen de
saus:Breng 2 dl water aan de kook. Verhit de suiker al roerend (in
een andere pan - met dikke bodem!) tot de suiker gelijkmatig
lichtbruin kleurt (karamelliseert). Neem de pan van het vuur en roer
het hete water en de vanille-essence erbij. Zet de pan terug op laag
vuur en blijf roeren tot alle karamel is gesmolten. Roer er
scheutje-voor-scheutje de brandewijn door en laat de saus plm. 10
minuten zachtjes inkoken. Roer het aardappelmeel met 1 eetl. koud water
glad. Roer dit bij de saus, zodat deze licht bindt en roer de boter erdoor. Haal de puddinkjes uit de oven en laat ze even afkoelen.
Stort ze elk op een bordje en schenk de warme saus er overheen.
|