Italiaanse driekleurenvla

IngrediŽnten voor 6 personen:

100 g pure chocolade
1 borrelglaasje cognac
1 l melk
125 g suiker
4 eierdooiers
40 g custardpoeder
1 theel. vanille-essence
4 eetl. advocaat
1 kopje espresso of zeer sterk gezette koffie
1 glaasje koffielikeur
Voor de garnering:
stijfgeslagen slagroom (uit de spuitbus)
chocolade koffieboontjes

Bereiding:

Voorbereiden:
Smelt de in stukjes gebroken chocolade met de cognac au-bain-marie of in de magnetron (3 minuten op 500 Watt). Breng de melk met de helft van de suiker af en toe roerend aan de kook. Klop de eierdooiers met de resterende suiker met de mixer in circa 5 minuten licht en luchtig. Roer er het custardpoeder door. Roer een flinke scheut van de kokende melk door het dooiermengsel en roer het dooiermengsel daarna door de rest van de melk in de pan. Blijf op laag vuur goed roeren tot de vla is gebonden. Verdeel de vla over drie schalen en roer af en toe tot de vla is afgekoeld om velvorming te voorkomen. Roer door de vla in de eerste schaal de vanille-essence en de advocaat. Roer door de vla in de tweede schaal de espresso en de koffielikeur. Roer door de vla in de derde schaal de gesmolten chocolade.
Bereiden:
Verdeel de chocoladevla over glazen coupes of dessertschaaltjes. Verdeel daarover de koffievla en als laatste de vanillevla. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. Garneer kort voor het serveren met een toef slagroom en een paar chocolade koffieboontjes.
Tips:
Wie tijd wil winnen, gebruikt een pak vanillevla.