Appels met sabayon

IngrediŽnten voor 6 personen:

Ĺ fles droge witte wijn
75 g suiker
1 vanillestokje
3 kruidnageltjes
Ĺ theel. kaneel
schil en sap van een halve citroen
3 grote appels (bijvoorbeeld Jonagold)
3 eierdooiers
1 borrelglas Calvados (desgewenst)
blaadjes munt of citroenmelisse (desgewenst)

Bereiding:

Voorbereiden:
Breng de wijn met de suiker, het in de lengte gesplitste vanillestokje, de kruidnageltjes, de kaneel, de zonder het wit dun afgesneden citroenschil en het citroensap aan de kook. Draai het vuur laag en laat circa 15 minuten trekken. Schil de appels, halveer ze in de lengte en steek er met een balletjesuitsteker de klokhuizen uit. Leg de appelhelften naast elkaar in een passende lage pan, giet er het wijnmengsel over en voeg zoveel water toe dat de appels net onder staan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en houd circa 10 minuten tegen de kook. Laat de appelhelften in het pocheervocht afkoelen, schep ze uit de pan en laat het vocht inkoken tot er nog circa 2 dl over is. Zeef het vocht. Schraap met de botte kant van een mes het zwarte merg uit het vanillestokje en roer met de Calvados door het ingekookte vocht.

Bereiden:
Doe de eierdooiers in een ronde kom en klop er met een garde of met de mixer het ingekookte pocheervocht van de appels door. Zet de kom op een pan met water dat net tegen de kook is en zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop met de mixer of de garde circa 10 minuten tot het een dikke luchtige saus is. Halveer de appelhelften in de lengte en snijd ze waaiervormig in. Verdeel ze over de bordjes, schep er de sabayon naast en garneer desgewenst met een groen blaadje.