Appelclafoutis met advocaatsaus

Ingredinten voor 8 personen:

500 g stevige appels (bijv. jonagold of elstar)
25 g boter
3 eetl. Calvados of cognac
25 g suiker
50 g rozijnen
1 theel. kaneel
75 g bloem
1 snufje zout
1 zakje vanillesuiker
25 g poedersuiker
2 eieren
1 dl melk
Voor de saus:
125 ml slagroom
2 eetl. koffieroom
3 eetl. advocaat
1 eetl. basterdsuiker
2 eetl. geschaafde amandelen

Bereiding:

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in dunne partjes.
Bereiden:
Smelt de boter en bak hierin de appelpartjes lichtbruin. Voeg calvados, suiker, rozijnen en kaneel toe. Laat het appel-rozijnenmengsel afkoelen. Verwarm de oven voor op 180C. Vet een ovenschaal (20 x 20 cm) of een springvorm 22 cm in. Zeef de bloem. Voeg zout, vanillesuiker, poedersuiker en eieren toe. Klop dit tot een dik beslag. Schep de appelpartjes en rozijnen uit de pan en leg ze in de ovenschaal. Vul het appelvocht aan met melk tot 2 dl. Roer het door het beslag en schenk dit in de vorm. Bak de clafoutis in het midden van de oven in 25 30 minuten goudbruin. Meng voor de saus de slagroom met de koffieroom, advocaat en basterdsuiker. Klop dit mengsel lobbig. Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan. Strooi ze over de clafoutis en presenteer de advocaatsaus erbij.