4 eetlepels
gesnipperde geblancheerde amandelen - 1,5 dl droge, witte wijn - 12
eetlepels suiker - ¼ theelepel nootmuskaat - 4 kruidnagels - 1
kaneelstokje - ¼ theelepel gemalen kardemom - schil van ½
sinaasappel, julliene gesneden en daarna fijngesnipperd - 2 grote
golden delicious (appels), geschild, van klokhuis ontdaan en in
vieren gesneden |
Spreid de
amandelen uit op een bakblik en bak ze in ongeveer 5 minuten
goudgeel in een oven van 175ºC.
Meng wijn, suiker, amandelen, nootmuskaat, kruidnagels, kaneel,
kardemom en sinaasappelschil door elkaar in een pan. Breng dit aan
de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Doe de
appels hierbij en laat het geheel pruttelen tot de appels zacht zijn
(ongeveer 30 minuten). Draai de warmtebron uit, haal de appels uit
de pan en laat de siroop dan flink pruttelen tot het een dikke
siroop geworden is die iets gekarameliseerd is. Doe de appels terug
in de siroop en laat ze intrekken tot ze opgediend worden.
Voor het opdienen de appels in kleine partjes snijden en die
aantrekkelijk op 4 dessertbordjes schikken. Schep de saus erover en
dien dit op met wat room of desgewenst met een lepel roomijs. |