Australisch biscuitgebak

Ingrediënten voor 8 Porties:

Dit is een Australisch biscuitgebak dat vaak met maïzena wordt gemaakt. Het is niet boterachtig en machtig, maar juist luchtig. Het is ook niet sterk in smaak, zodat je de room en jam goed kunt proeven, en je kan hem mooi snijden. Gebruik 2 springvormen met een doorsnede van 20 cm, of gebruik één grotere ... meer
2 eetlepels koud water
150 g suiker
4 eieren, gescheiden
200 g maïzena, gezeefd
2 eetlepels zelfrijzend meel, gezeefd
1 theelepel vanille extract
je eigen keuze slagroom als vulling (lekker als het wordt gearomatiseerd met vanille)
je eigen keuze jam als vulling (ik houd van jam met grote stukjes fruit om in te bijten)
poedersuiker, om over de cake te strooien

Bereiding:

Verwarm de oven tot 200ºC. / gasovenstand 6. Vet je bakblikken in en bestrooi met wat bloem.
Verwarm de suiker en het water in een pan. Roer tot de suiker is opgelost en het mengsel stroperig is. Klop de eiwitten stijf. Voeg het suikermengsel toe en klop goed. Blijf kloppen, terwijl je de eierdooiers één voor één toevoegt, wacht tot ze goed gemengd zijn voordat je de volgende toevoegt. Tot slot voeg je de maïzena, zelfrijzend bakmeel en de vanille toe en klop je het tot een glad, dik en toch luchtig beslag.
Giet in de bakblikken, en bak gedurende 25 minuten (als je een groter bakblik gebruikt, kan het 30 minuten duren. Als je vindt dat de bovenkant iets te snel bruin wordt, doe er dan wat folie over. De cake is klaar als hij terugveert wanneer je erop duwt. Zodra de cake uit de oven komt, laat hem dan op het aanrecht vallen zodat overtollige lucht eruit komt (een vriend liet me dit zien, en de cake wordt er luchtig maar toch stevig van - wees niet bang!). Laat 15 minuten in het blik afkoelen, haal uit het blik en laat verder afkoelen op een rooster.
Bedek één cake met een laag jam en room, leg dan de andere cake erop. Als je een grotere cake maakt, snijd deze dan doormidden, of smeer voor het gemak de jam en room op de bovenkant! Bedek met poedersuiker.