Als u deze
Griekse favoriet bereidt, denkt iedereen dat u een meesterkok bent.
Terwijl het zo makkelijk is! Ik hielp een vriendin
toffeepudding maken, en zij leerde me dit geweldige recept.
250 g boter, gesmolten
500 g walnoten, gehakt
1 theelepel kaneelpoeder
1 pak filodeeg
200 g suiker
250 ml water
8 eetlepels Griekse honing
1 groot stuk citroenschil |
De oven
voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Bodem en randen van een
ovenschaal van 23x33 cm met boter invetten.
Noten en kaneel vermengen en apart zetten.
Het filodeeg uitrollen. De hele stapel in 1 keer in de afmetingen
van de ovenschaal snijden.
Het filodeeg met een vochtige doek afdekken zodat het tijdens de
bewerking niet uitdroogt. 2 vellen filodeeg in de ovenschaal leggen
en de bovenste met boter insmeren. Procedure herhalen tot een laag
van 8 vellen filodeeg.
2-3 eetlepels notenmix over het filodeeg strooien. Afdekken met 2
vellen filodeeg, beboteren, noten erover strooien, 2 vellen filodeeg,
etc met resterende noten, boter en filodeeg. De bovenste laag moet
uit 6-8 vellen filodeeg bestaan.
Met een scherp mes de baklava in diamantvorm of vierkantjes snijden
(let op dat u het mes tot op de bodem doordrukt). Ong. 50 minuten
bakken tot de baklava goudkleurig en krokant is.
Terwijl de baklava in de oven staat de saus bereiden: suiker en
water koken tot de suiker is opgelost. Honing en citroenschil
toevoegen en 15-20 minuten laten sudderen. Van het vuur halen en
laten afkoelen. Citroenschil verwijderen en weggooien.
De baklava uit de oven halen en meteen de afgekoelde saus erover
schenken. Laten afkoelen en onafgedekt bewaren zodat de baklava
lekker krokant blijft. |