Dit recept kreeg
mijn moeder van een collega en ze maakte het vaak toen ik klein was.
Galaktoboureko is een traditioneel Grieks dessert op basis van
custard in een krokante schelp van filodeeg. Jaren later is het nog
steeds een grote favoriet in het gezin. Hopelijk geniet iedereen er
net zo van als wij.
1,4 liter volle melk
170 g griesmeel
3 1/2 eetlepel maïzena
200 g ruwe rietsuiker
1/4 theelepel zout
6 eieren
100 g ruwe rietsuiker
1 theelepel vanille-extract
175 g boter, gesmolten
12 vellen filodeeg
250 ml water
200 g ruwe rietsuiker |
In een grote
sauspan op een middelhoog vuur de melk aan de kook brengen. In een
middelgrote kom griesmeel, maïzena, 200 gr suiker en zout opkloppen
tot er geen klontjes maïzena meer zijn. Als de melk kookt de mix
onder constant roeren met een houten lepel geleidelijk aan de melk
toevoegen. Laten afkoelen en blijven roeren tot de pap indikt en
volledig kookt. Van het vuur halen en apart zetten. Warm houden.
In een grote kom met een mixer op hoge stand de eieren opkloppen.
100 gr suiker toevoegen en in ong. 10 minuten dik en bleek kloppen.
Vanille erdoor roeren.
Het geklopte ei door het warme griesmeelmengsel scheppen. De pan
deels afdekken en laten afkoelen.
De oven voorverwarmen op 180ºC/gasstand 4.
Een bakvorm van 22x33 cm met boter invetten en met 7 vellen filodeeg
bedekken.
40-45 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant
krokant is en de custardvulling stevig.
In een kleine sauspan de resterende suiker met water vermengen. Aan
de kook brengen. Als de Galaktoboureko uit de oven komt de hete
suikerstroop erover lepelen, met name langs de rand. Helemaal laten
afkoelen alvorens te snijden en serveren. In de koelkast bewaren.
|