Lamingtonrepen

IngrediŽnten voor 24 Porties:

De beroemde Australische lamingtons zijn vierkantjes sponscake die eerst in chocoladeglazuur en vervolgens in kokos gedipt worden. In deze versie is de binnenkant wat steviger en royaal gevuld met geroosterde amandelen.
Koek:
250 g bloem
1 tl bakpoeder
1/4 theel. zout
175 g boter, op kamertemperatuur
150 g basterdsuiker
1 theel. vanille-extract
3 eieren
175 g amandelen, gehakt
Glazuur en bovenlaag:
400 g geraspte kokos
700 g glaceersuiker
50 g cacaopoeder
2 theel. vanille-extract
150 ml melk, of naar behoefte

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 190ļC./gasstand 5. Een ondiepe bakplaat van 25x38 cm invetten en in lengterichting beleggen met een stuk vetvrij bakpapier van 55 cm. Het papier gladstrijken en in randjes en hoekjes drukken. Overmatig papier over de rand laten hangen en het vetvrije papier met boter invetten.
In en middelgrote kom bloem, bakpoeder en zout vermengen en apart zetten.
In een grote mengkom boter, suiker en vanille licht en luchtig opkloppen. Eieren 1 voor 1 toevoegen en elke keer goed vermengen.
Het bloemmengsel in porties van 50 gr per keer toevoegen en elke keer goed vermengen. Gehakte noten erdoor roeren en het beslag gelijkmatig over de bakplaat verdelen.
10-15 minuten bakken tot een vleespen schoon uit het midden verwijderd kan worden. Vetvrij papier bij de uiteinden vastpakken, de koekbodem van de bakplaat nemen en op een rooster laten afkoelen.
Voor de glazuur: in een grote kom glaceersuiker en cacao opkloppen tot alle klontjes zijn verdwenen. Vanille en 4 eetlepels melk toevoegen. Voldoende van de resterende melk toevoegen tot een glad, romig glazuur van matig vloeibare consistentie ontstaat.
Een grote bakplaat met vetvrij papier beleggen. De kokos op een groot bord leggen. De koekbodem in 48 repen van 3x6 cm snijden.
De koekjes aan een vork prikken, in de chocolade dippen en boven de kom even laten uitlekken. Het koekje vervolgens in de kokos dippen, gebruik 2 vorken om de koekjes te keren zodat beide kant een kokoslaagje hebben. Over de bakplaat verdelen en in de koelkast stevig laten worden. In een luchtdicht bakje bij kamertemperatuur 1 week houdbaar. Invriezen als u ze langer wilt bewaren.