Verwarm de oven
voor:
Verwarm de oven vast voor op 200 graden. Haal de bakplaat eruit en
bedek die met een laag bakpapier. De bakplaat invetten kan ook, maar
bakpapier werkt schoner en makkelijker.
Bereid het deeg:
Doe de bloem de bloem, suiker, vanillesuiker, het ei en de boter in
een kom. Kneed dit goed door elkaar. Het makkelijkst en snelst doe
je dit met een mixer met deeghaken, heb je die niet, dan kun je het
ook met je handen doen. Is de boter nog hard? Snijd het dan in
kleinere stukjes en laat het even op kamertemperatuur komen.
Rol het deeg uit:
Bestuif het werkblad met wat bloem en leg daar de bol deeg op. De
bloem voorkomt dat het deeg vastkleeft aan het aanrechtblad. Rol het
deeg nu uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Dit kun je
met de hand doen, maar het is iets netter als je het met een
deegroller doet. Bestuif in dat laatste geval ook de deegroller even
met wat bloem, anders kleeft het deeg daar weer aan vast.
Steek de koekjes uit:
Steek de koekjes uit door er een vormpje in te drukken. Plaats de
uitgestoken vormpjes op de met bakpapier belegde bakplaat. Van de
randen die over zijn kun je opnieuw een bol maken, die uitrollen en
er koekjes uit steken. Als je niet zoveel meer over hebt, is het het
makkelijkst om de laatste set koekjes gewoon te snijden, zodat je
geen deeg hoeft weg te gooien.
Bak de koekjes:
Plaats de bakplaat in de oven en laat de koekjes binnen 15 minuten
goudgeel worden. Laat ze na het bakken goed afkoelen (maximaal een
half uur) en doe ze daarna in een luchtdichte trommel. De
zelfgebakken zandkoekjes blijven ongeveer een week goed.
Do's:
Varieer eens met de ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld een beetje
kaneel toe of maak de koekjes extra luchtig met een tweede ei. Dan
zijn het niet echt zandkoekjes meer, maar ze zijn wél lekker.
Bak je regelmatig zandkoekjes? Bespaar dan tijd en maak een dubbele
hoeveelheid deeg. Zandkoekjesdeeg kun je goed invriezen. De volgende
keer is het dan een kwestie van ontdooien.
Don'ts:
Leg het deeg niet rechtstreeks op de bakplaat, de kans op aanbakken
is groter en het loskrabben van de restanten kost heel wat meer tijd
dan het uitspreiden van wat bakpapier. |