Friese pannenkoeken |
Ingrediënten voor 4 personen: |
In Friesland
werden pannenkoeken traditiegetrouw gegeten op de zondagavond
wanneer de vrijer van de dochter des huize op visite kwam. Waren de
ouders het met de keuze van hun dochter eens, dan werden de
pannenkoeken gegeten met boter en suiker. Viel de jongeman niet in
de smaak, dan mocht hij wel aan tafel mee-eten, maar kreeg hij een
pannenkoek met vet en stroop voorgezet. |
Bereiding: |
Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in. Maak vanuit het midden met een houten lepel – scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend – een mooi glad beslag. Laat het beslag – afgedekt met een vochtige doek – 1 uur op een warm plekje rijzen. Verhit in een koekenpan wat boter. Doe hier een kwart van het beslag in en draai de pan vlug rond, zodat het beslag de hele bodem bedekt. Laat de pannenkoek op laag vuur aan de onderkant mooi goudbruin worden en keer hem om als de bovenkant helemaal droog geworden is. Bak dan ook de tweede kant snel bruin. Bak vervolgens de drie andere en houd de pannenkoeken warm. Dien de pannenkoeken op met boter en suiker. |