Voorbereiding:
Je kunt quiche natuurlijk maken met bladerdeeg, maar het is
lekkerder en leuker als je zelf aan de slag gaat. Het is ongeveer
het makkelijkste deeg dat er is: het bestaat alleen uit bloem en
boter. Maar als je hier geen zin in of tijd voor hebt, dan is
bladerdeeg een prima alternatief.
Gebruik ijskoude boter, direct uit de koelkast. Het deeg mag
namelijk niet te warm worden, anders wordt het slap. Snijd de boter
in 2 cm grote stukjes, doe ze samen met de bloem in een mengkom en
voeg een beetje zout toe. Maak vervolgens met twee tafelmessen
snijdende bewegingen door het mengsel om zo de boter in steeds
kleinere stukjes te verdelen. Gebruik in het begin geen machine of
je handen, het deeg wordt dan te warm.
Als het goed is, houd je een korrelig mengsel over. Doe hier net
zoveel water bij tot het een samenhangend geheel begint te worden.
Meestal is een eetlepel of drie genoeg. Voor de laatste stap is het
wel handig om je handen te gebruiken, maar let op: niet te lang!
Kneed het deeg dus snel tot een stevige massa. Wikkel het vervolgens
in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.
Bereidingswijze:
Terwijl het deeg ligt te rusten, leg je de tomaten op een stuk
bakpapier. Sprenkel er wat zout, peper en olijfolie overheen en zet
het in de oven op 160 graden, ongeveer 30 minuten. Het idee is dat
de tomaten een beetje uitdrogen, dit is nodig omdat de quiche anders
te nat zou worden. Je kunt eventueel ook (zon)gedroogde tomaten
gebruiken, maar die zijn vaak weer een beetje te droog. Snijd de
courgettes in 1 cm dikke plakjes en bak deze in een koekenpan met
olijfolie tot ze mooi bruin zijn.
Nu moet het deeg blind gebakken worden. Dat wil zeggen, zonder
vulling. Op deze manier is het deeg straks al gaar als de vulling
erin gaat en krijg je een mooi stevige bodem (ook als je bladerdeeg
gebuikt). Leg onderin je quicheschaal wat bakpapier en vet de rand
in met een beetje boter. Rol het deeg vervolgens uit tot ongeveer 4
mm dikte en leg het in je quicheschaal. Zorg dat het overal dicht is
en stevig aangedrukt. Leg nu bovenop je deeg nog een laag bakpapier
en stort hierop je bakbonen. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet kan
gaan rijzen in de oven. Als je geen bakbonen hebt, kun je ook een
kilo grof zeezout gebruiken, dit kan gewoon in de oven en is nog
prima bruikbaar als je het af laat koelen. Kijk natuurlijk wel uit
dat het zout niet op je deeg komt! Zet de schaal zo`n 20 minuten in
de oven op 180 graden C.
Meng met een mixer of garde de eieren, geitenkaas, room en tijm en
doe hier een snuf zout en peper bij.
Als de bodem gaar is, haal je hem uit de oven en verwijder je de
bakbonen. Als het goed is, heb je nu een mooie bodem voor je quiche.
Beleg hem met een laag courgette en giet hier de helft van je
geitenkaasmix overheen. Knijp de tomaatjes nog een beetje uit (zodat
ze niet te nat zijn) en leg deze ook in de schaal. Leg hierop een
laag courgette en giet de andere helft van de geitenkaasmix
eroverheen. Strooi als laatste de pijnboompitjes erover en zet de
quiche in de oven op 180 graden C. Bak de hem in zo`n 20-30 minuten
gaar, hij is klaar als de vulling volledig gestold is.
|