Menu 12

recept Voorgerecht...

Recept 33, Gamba met mangotartaar

Ingrediënten voor 4 personen:

1 rijpe mango
10 takjes kervel
Halve tomaat
zout en peper
2 eetl. olijfolie
1 limoen
8 gamba s
houten cocktailprikkertjes

Bereiding:

De combinatie van mango met gamba s maakt dit hapje verrassend origineel. Serveer het in glaasjes voor een superchique uitstraling.

Bereidingswijze:
Schil de mango, verwijder de pit, snijd het vruchtvlees in blikjes en zet weg. Was en hak de koriander.
Was de halve tomaat en snijd in blokjes. Doe de mango, de tomaat, de koriander in een kom. Voeg zout en peper toe en besprenkel met 1 el olijfolie.
Voeg het sap van de halve limoen toe, schep om, dek af met huishoudfolie en zet koel weg.
Pel de gamba's en bewaar de staarten. Steek de gamba's op houten prikkertjes.
Bestrooi ze met peper en zout en bak ze op hoog vuur kort in een beetje olijfolie (niet langer dan 1 minuut). Keer ze halverwege de baktijd,
AFWERKING:
Verdeel de mango-tomatenmengsel over 4 kleine glaasjes als voorgerecht of amuse glaasjes 8 stuks. Leg de gamba's dwars over de glaasjes en dien onmiddellijk op.
Serveertips:
Serveervariant: Schep de mangotartaar op amuse lepels en leg er een gamba op.
 

 

recept Hoofdgerecht...

Recept 37, Kai Pad Bai Gra Prou (Kip met basilicum en chilipepers)

Ingrediënten voor 4 personen:

400 gram kipfilet
125 gram kippenmaagjes, of kipfilet
3-4 eetlepels plantaardige olie
1 bosje horapa (zoete basilicum)
60 gram kleine Spaanse pepertjes
1 sliertsjalot of voorjaarsui, fijngehakt
2 eetlepels vissaus (nam pla)
1 theelepel vers gehakte koriander of ½ theelepel gemalen koriander
1 theelepel suiker

Bereiding:

Snijd de kipfilet in heel kleine blokjes. Maak de kippenmaagjes schoon, was ze en blancheer ze in licht gezouten, kokend water tot ze verkleuren.
Spoel ze met koud water af, laat ze uitlekken snijd ze in blokjes.
Verwarm de olie in een wok of grote koekenpan en bak de maagjes ongeveer 3 minuten. Voeg het vlees toe en bak nog 3 minuten. Neem alles uit de pan en zet weg.
Snipper de helft van de basilicum en voeg aan de pan toe met de chilipepertjes en sjalot. Bak 1 minuut en voeg de vissaus, koriander en suiker toe. Schep even om en doe het vlees terug.
Laat al omscheppende bakken, tot het mengsel lekker geurt. Leg het in een bergje op een bord en bedek het met de rest van de basilicum.
Serveer direct, maar vergeet niet uw gasten te attenderen of het pikante karakter van dit gerecht.
 

   

recept Nagerecht...

Recept 29, Kwark-appelvlaai

Ingrediënten voor 4 personen:

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
300 g kwark, 90 g suiker, 2 eieren, ½ kg zure appels, 1½ eetl. custard, kaneel, paneermeel

Bereiding:

Eenvoudig gistdeeg zonder ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens recept, prik de gerezen bodem in en bestuif ze met paneermeel. Klop de eieren los en roer ze samen met de kwark, suiker en custard. Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Doe het kwarkmengsel op de vlaaibodem en daarop de appelschijfjes en naar wens nog wat suiker en/of kaneel er over strooien. Bak de vlaai in 20-30 min. bij 180ºC. tot het kwarkmengsel geheel droog is. Het is het makkelijkste, omdat de vlaai vrij zwaar is, om de gebakken vlaai eerst op een andere vlaaiplaat om te keren en dan op een rooster terug te keren.