De combinatie
van mango met gamba s maakt dit hapje verrassend origineel. Serveer
het in glaasjes voor een superchique uitstraling.
Bereidingswijze:
Schil de mango, verwijder de pit, snijd het vruchtvlees in blikjes
en zet weg. Was en hak de koriander.
Was de halve tomaat en snijd in blokjes. Doe de mango, de tomaat, de
koriander in een kom. Voeg zout en peper toe en besprenkel met 1 el
olijfolie.
Voeg het sap van de halve limoen toe, schep om, dek af met
huishoudfolie en zet koel weg.
Pel de gamba's en bewaar de staarten. Steek de gamba's op houten
prikkertjes.
Bestrooi ze met peper en zout en bak ze op hoog vuur kort in een
beetje olijfolie (niet langer dan 1 minuut). Keer ze halverwege de
baktijd,
AFWERKING:
Verdeel de mango-tomatenmengsel over 4 kleine glaasjes als
voorgerecht of amuse glaasjes 8 stuks. Leg de gamba's dwars over de
glaasjes en dien onmiddellijk op.
Serveertips:
Serveervariant: Schep de mangotartaar op amuse lepels en leg er een
gamba op.
recept
Hoofdgerecht...
Recept 37, Kai Pad Bai Gra Prou
(Kip met basilicum en chilipepers) |
Ingrediënten voor
4
personen: |
400 gram
kipfilet
125 gram kippenmaagjes, of kipfilet
3-4 eetlepels plantaardige olie
1 bosje horapa (zoete basilicum)
60 gram kleine Spaanse pepertjes
1 sliertsjalot of voorjaarsui, fijngehakt
2 eetlepels vissaus (nam pla)
1 theelepel vers gehakte koriander of ½ theelepel gemalen koriander
1 theelepel suiker |
Bereiding: |
Snijd de
kipfilet in heel kleine blokjes. Maak de kippenmaagjes schoon, was
ze en blancheer ze in licht gezouten, kokend water tot ze
verkleuren.
Spoel ze met koud water af, laat ze uitlekken snijd ze in blokjes.
Verwarm de olie in een wok of grote koekenpan en bak de maagjes
ongeveer 3 minuten. Voeg het vlees toe en bak nog 3 minuten. Neem
alles uit de pan en zet weg.
Snipper de helft van de basilicum en voeg aan de pan toe met de
chilipepertjes en sjalot. Bak 1 minuut en voeg de vissaus, koriander
en suiker toe. Schep even om en doe het vlees terug.
Laat al omscheppende bakken, tot het mengsel lekker geurt. Leg het
in een bergje op een bord en bedek het met de rest van de basilicum.
Serveer direct, maar vergeet niet uw gasten te attenderen of het
pikante karakter van dit gerecht.
|
recept Nagerecht...
Recept 29, Kwark-appelvlaai |
Ingrediënten voor
4
personen: |
voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
300 g kwark, 90 g suiker, 2 eieren, ½ kg zure appels, 1½ eetl.
custard, kaneel, paneermeel |
Bereiding: |
Eenvoudig gistdeeg
zonder ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet
wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en
lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek
afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen
is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem
bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin
doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat
opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op
een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork
inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens recept, prik de gerezen bodem in
en bestuif ze met paneermeel. Klop de eieren los en roer ze samen
met de kwark, suiker en custard. Schil de appels en snijd ze in
schijfjes. Doe het kwarkmengsel op de vlaaibodem en daarop de
appelschijfjes en naar wens nog wat suiker en/of kaneel er over
strooien. Bak de vlaai in 20-30 min. bij 180ºC. tot het kwarkmengsel
geheel droog is. Het is het makkelijkste, omdat de vlaai vrij zwaar
is, om de gebakken vlaai eerst op een andere vlaaiplaat om te keren
en dan op een rooster terug te keren.
|
|