Menu 11

recept Voorgerecht...

Recept 15, Prachtige geitenkaassouffleetje die je tong zal strelen

Ingrediënten voor 4 personen:

100 g prei, in dunne ringetjes
100 g Hollandse geitenkaas, geraspt of fijn verkruimeld
5 grote eiwitten
2 eierdooiers
35 g boter
30 g bloem
1/2 kleine groene chilipeper fijngesneden
1 dl melk
40 g zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes
zout , peper en nootmuskaat
Cayennepeper

Bereiding:

Echt leuk om dit te maken bij een meergangen dineetje. De souffleetjes hebben een heel subtiele geitenkaassmaak. De souflees worden gemaakt van prei, zongedroogde tomaatjes, eieren , kruiden en geitenkaas
Voorbereiding:
Smelt de boter en bak dier de prei voor 5 minuten in. Bloem erdoor roeren en 2 minuten doorbakken. Melk erdoor roeren tot een gladde saus. Saus op zacht vuur ca 5 minuten laten koken. Van vuur af en tomaat, zout, peper, nootmuskaat. Cayennepeper, chilipeper, eierdooiers en kaas (2 eetl. achterhouden) erdoor roeren. Mengsel tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.

Bereidingswijze:
Eiwitten stijf kloppen met snufje zout. 1/3 van de stijf geslagen eiwitten door preimengsel roeren en rest van de eiwitten voorzichtig erdoor spatelen. Mengsel in de soufflevormpjes scheppen en 2 el geitenkaas erover bestrooien. Vormpjes in de braadslede met heet water zetten en in midden van de oven 15-20 minuten bakken.

 

recept Hoofdgerecht...

Recept 29, Mediterrane gehaktschotel

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui
2 tenen knoflook
4 eetlepels olijfolie
500 g rundergehakt
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 eetlepel tomatenpuree
1 dl vleesbouillon
zout, versgemalen peper
1 kg aardappelen
1 courgette
3 tomaten
2 eieren
1 dl volle yoghurt
50 g geraspte kaas

Bereiding:

Pel en snipper de ui en de tenen knoflook.
Verhit 1 eetlepel olie en fruit de ui en de knoflook even aan.
Voeg het gehakt toe en bak het al roerend rul.
Voeg de Italiaanse kruiden, de tomatenpuree en de bouillon toe en laat het
geheel ± 10 minuten zachtjes sudderen.
Voeg naar smaak zout en peper toe.
Schil intussen de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Was de courgette en de tomaten en snijd ze in plakjes.
Vet een ovenschaal in en leg 1/3 deel van de aardappelplakjes dakpansgewijs
op de bodem.
Verdeel de helft van het gehakt hierover en leg er de helft van de courgette
en tomaat op.
Strooi er zout en peper over.
Herhaal deze volgorde en dek de schotel af met aardappelplakjes.
Klop de eieren los met de yoghurt, de rest van de olie, zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Schenk het eimengsel over de schotel, strooi de kaas erover en bak de
gehaktschotel in de oven in ± 45-60 minuten gaar.
Dek de schotel, als hij te bruin wordt, met aluminiumfolie af.
Lekker met een gemengde groene salade.

     

recept Nagerecht...

Recept 23, Gekarameliseerde appelflensjes

Ingrediënten voor 4 personen:

150 g bloem
4 eieren
1 eetl. olie
2.5 dl melk
2 golden-appels
boter
4 eetl. *griessuiker
zout

Bereiding:

Doe de bloem in een beslagkom en maak in het midden een kuiltje. Breek er de eieren in en klop ze onder de bloem.
Voeg er vervolgens de olie en de melk aan toe en blijf kloppen tot het beslag mooi glad is. Roer er tenslotte een snuifje zout onder.
Schil de appelen en steek er het klokhuis uit.
Snijd ze vervolgens, dwars, in schijfjes van ca 3 mm dik.
Smelt een nootje boter in een anti-kleefpan en bak de appelschijfjes aan
beide zijden goudgeel. Laat 1/4 van de schijfjes in de pan liggen en giet er een lepel beslag op. Laat even bakken en draai het flensje
vervolgens om. Bestrooi de gebakken zijde van het flensje met 1 eetlepel griessuiker en leg er een nootje boter op. Draai het flensje opnieuw om en laat, met een draaiende beweging van de pan, het flensje karameliseren.
Smeer 4 borden in met boter en leg op elk bord 1 appelflensje.
*Griessuiker, een zeer zuiver geraffineerde suiker met een nog fijnere korrel, zodat hij zeer snel smelt/oplost en geschikt is voor koude bereidingen.