Menu 1

recept Voorgerecht...

5, Kleine aardappeltaartjes.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 of 3 middelgrote aardappelen (liefst geen vastkokende aardappelen) -
peper, zout -
boter om in te smeren -
wat tijm -
2 eidooiers -
125 ml slagroom

Bereiding:

Deze aardappeltaartjes passen uitstekend bij een feestelijk vlees- of visgerecht. Heel mooi als je de borden vooraf klaarmaakt. Ik maak dit vaak bij mijn recept van Eendenborstfilet-in-sherrysinaasappelsaus.
N.B.
Heb je soufflebakjes die groter zijn dan plm. 7 cm. doorsnede gebruik pas dan de genoemde hoeveelheden aan.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil en was de aardappelen.
Snij de aardappelen in dunne plakjes, eventueel met een kaasschaaf (dan niet meer wassen!).
Beboter de soufflebakjes.
Leg hierin de aardappelschijfjes.
Bestrooi de plakjes tussen de lagen met wat peper, zout en wat tijm.
Klop de eidooiers los met de room en schenk dit over de aardappelschijfjes.
Zet de soufflebakjes in het midden van de voorverwarmde oven.
De aardappeltjes zijn gaar en goudbruin in plm. 15-20 minuten.
Serveertips
Heerlijk bij mijn eendenborstrecept, maar ook bij alle feestelijke vlees- en visgerechten.

   

recept Hoofdgerecht...

12, Gegratineerde preischotel met ham.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 uien, 2 x 25 g boter, 100 g geraspte kaas, zout en peper, 1 1/2 tl Italiaanse kruiden, 6 plakken ham á 50 g, 4 eetlepels paneermeel, 2 tenen knoflook, 3 eetlepels bloem, 1 vleesbouillon tablet,
1 1/2 dl melk, beetje water, 3 pakken diepvries soepgroenten, worcestersaus, 2 kg prei, 1 tl paprika poeder.

Bereiding:

Uien pellen en snipperen. Prei wassen en in ringen van ± 1 cm snijden, in vergiet laten uitlekken.
In een kommetje de helft van de kaas en het paneermeel doen en vermengen.
Ovenschaal van 2 liter invetten. In pan 25 g boter verhitten en de uien in ± 3 minuten glazig bakken. Knoflook erin uitpersen.
Toevoegen: paprikapoeder, peper en zout, Italiaanse kruiden
Deksel op de pan en 15 minuten laten stoven.
Ondertussen de oven voorverwarmen op 220ºC.
in steelpan 25 g boter smelten en met houten lepel bloem en bouillontablet erdoor roeren. Al roerend melk en water tot dikke saus ontstaat, dan de ham er doorheen roeren, de helft van de kaas, enkele druppels worcestersaus. Aan de prei de soepgroenten toevoegen en nog 5 minuten stoven. Mengsel van groenten in ovenschaal doen. De kaassaus erover schenken. De kaas gemengd met paneermeel erover strooien en in de oven tot er een goudbruin korstje op zit.

   

recept Nagerecht...

14, Perzikenvlaai.

Ingrediënten voor 4 personen:

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg gele perziken (niet te zacht), suiker

Bereiding:

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept. Schil de perziken en ontpit ze, neem vooral niet te rijpe perziken en snij ze in schijfjes. Rangschik de perziken op de vlaai en bestrooi ze met suiker. Werk bij het rangschikken vanaf de buitenrand naar het midden. De vlaai gaar en bruin bakken in ± 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven.