Deze
aardappeltaartjes passen uitstekend bij een feestelijk vlees- of
visgerecht. Heel mooi als je de borden vooraf klaarmaakt. Ik maak
dit vaak bij mijn recept van
Eendenborstfilet-in-sherrysinaasappelsaus.
N.B.
Heb je soufflebakjes die groter zijn dan plm. 7 cm. doorsnede
gebruik pas dan de genoemde hoeveelheden aan.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil en was de aardappelen.
Snij de aardappelen in dunne plakjes, eventueel met een kaasschaaf
(dan niet meer wassen!).
Beboter de soufflebakjes.
Leg hierin de aardappelschijfjes.
Bestrooi de plakjes tussen de lagen met wat peper, zout en wat tijm.
Klop de eidooiers los met de room en schenk dit over de
aardappelschijfjes.
Zet de soufflebakjes in het midden van de voorverwarmde oven.
De aardappeltjes zijn gaar en goudbruin in plm. 15-20 minuten.
Serveertips
Heerlijk bij mijn eendenborstrecept, maar ook bij alle feestelijke
vlees- en visgerechten.
recept
Hoofdgerecht...
12, Gegratineerde
preischotel met ham. |
Ingrediënten voor
4
personen: |
2 uien, 2 x 25 g boter,
100 g geraspte kaas, zout en peper, 1 1/2 tl Italiaanse kruiden, 6
plakken ham á 50 g, 4 eetlepels paneermeel, 2 tenen knoflook, 3
eetlepels bloem, 1 vleesbouillon tablet,
1 1/2 dl melk, beetje water, 3 pakken diepvries soepgroenten,
worcestersaus, 2 kg prei, 1 tl paprika poeder. |
Bereiding: |
Uien pellen en snipperen.
Prei wassen en in ringen van ± 1 cm snijden, in vergiet laten
uitlekken.
In een kommetje de helft van de kaas en het paneermeel doen en
vermengen.
Ovenschaal van 2 liter invetten. In pan 25 g boter verhitten en de
uien in ± 3 minuten glazig bakken. Knoflook erin uitpersen.
Toevoegen: paprikapoeder, peper en zout, Italiaanse kruiden
Deksel op de pan en 15 minuten laten stoven.
Ondertussen de oven voorverwarmen op 220ºC.
in steelpan 25 g boter smelten en met houten lepel bloem en
bouillontablet erdoor roeren. Al roerend melk en water tot dikke
saus ontstaat, dan de ham er doorheen roeren, de helft van de kaas,
enkele druppels worcestersaus. Aan de prei de soepgroenten toevoegen
en nog 5 minuten stoven. Mengsel van groenten in ovenschaal doen. De
kaassaus erover schenken. De kaas gemengd met paneermeel erover
strooien en in de oven tot er een goudbruin korstje op zit.
|
recept Nagerecht...
14, Perzikenvlaai. |
Ingrediënten voor
4
personen: |
voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg gele perziken (niet te zacht), suiker |
Bereiding: |
De gist met een klein
gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de
bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg
kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een
warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg
opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en
het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het
deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet
zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een
warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken.
Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept. Schil de
perziken en ontpit ze, neem vooral niet te rijpe perziken en snij ze
in schijfjes. Rangschik de perziken op de vlaai en bestrooi ze met
suiker. Werk bij het rangschikken vanaf de buitenrand naar het
midden. De vlaai gaar en bruin bakken in ± 20 min bij 200ºC. in een
voorverwarmde oven.
|
|