1 kleine rode
ui, in dunne plakjes
1 grote krop sla, lollo rosso of Romeinse sla, in stukjes gescheurd
1 grote, rijpe vleestomaat, in achten
½ komkommer, in de lengte gehalveerd, ontzaad en in plakjes |
voor de
balsamicovinaigrette:
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel rodewijnazijn
1 eetlepel Dijonmosterd
1 theelepel lichtbruine basterdsuiker
1 teentje knoflook, geperst (desgewenst)
½ theelepel zout
¼ theelepel versgemalen zwarte peper
200 ml extra vergine olijfolie
bereiden:
Doe voor de vinaigrette alle ingrediënten behalve de olie in een
middelgrote kom en klop goed. Klop er dan geleidelijk de olie bij
tot een glad mengsel.
Doe de ui in een kleine kom, giet er ijskoud water over en laat 10
minuten staan. Giet af en laat goed uitlekken. (Door het weken
verliest de ui zijn scherpe smaak.)
Doe de slabladen, uitgelekte ui, tomaat en komkommer in een grote
slakom. Giet er scheutje voor scheutje de vinaigrette over en schud
alles losjes om. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de salade
onmiddellijk op gekoelde borden.
|