Recept 31, Caesar salade met kip

Ingrediënten voor 4 personen:

½ klein witbrood, zonder korst
500 g ongezouten boter
4 teentjes knoflook
1 takje tijm
2 kipfilets
8 kwarteleitjes
8 knapperige plakken pancetta
2 kropjes little gem
8 vers gemarineerde ansjovissen
Parmezaanse kaas, geschaafd
voor de dressing
3 middelgrote eidooiers
4 ansjovisfilets op olie, uitgelekt
2 kleine teentjes knoflook, grof gehakt
2 eetlepels wittewijnazijn
100 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
375 ml pomace (toko) of (lichte) olijfolie

Bereiding:

Voorbereiden:
Verpak het brood voor de salade in een diepvrieszak en leg het 1 uur in de diepvries.
Bereiden:
Smelt de boter in een pan en voeg de knoflook, de tijm peper en zout toe. Draai het vuur uit en laat alles 30 minuten trekken. Schep 3 eetlepels boter uit de pan en zet die weg voor op de toast. Laat de boter heel zacht borrelen. Pocheer de kipfilets daarin in 30 minuten net gaar; draai ze halverwege de kooktijd om. Laat ze afkoelen in de boter.
Verwarm intussen de oven voor op 130°C (gasstand 1). Haal het brood uit de vriezer en snijd het in zo dun mogelijke sneetjes. Leg ze op een bakplaat en besmeer ze met de achtergehouden boter. Bak het brood in 5-10 minuten droog en knapperig.
Dressing: pureer alle ingrediënten behalve de olie in de blender of keukenmachine tot een gladde pasta. Voeg terwijl de motor draait heel langzaam de olie toe, tot het mengsel bindt en zo dik wordt als mayonaise. Voeg als de dressing te dik is 1-2 eetlepels warm water toe. Voeg voldoende peper en zout toe.
Laat de kwarteleitjes voorzichtig in een pan kokend water zakken en kook ze 2½ minuut. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze. Bak de pancetta in een droge koekenpan aan beide kanten knapperig en krokant; laat de pancetta uitlekken op keukenpapier.
Maak de slablaadjes los en snijd het hart van de sla in smalle reepjes. Schep ze in een grote kom met wat van de dressing om en verdeel de sla over de diepe borden. Haal de kipfilets uit de boter en dep ze droog met keukenpapier. Snijd ze in plakken en leg die op de slablaadjes. Strooi de ansjovis, knapperige pancetta, kwarteleitjes, knapperige stukjes toast en geschaafde Parmezaanse kaas erover. Druppel er wat meer dressing over en maal er tot slot nog wat peper over.