en als De van de week...

Recept 26, Paddenstoelensoep met knoflookbrood

IngrediŽnten voor 4 personen:

1 eetl. olijfolie
* 50 g boter
* 1 teen knoflook, fijngehakt
* 1 prei, in dunne ringen
* 1 eetl. fijngehakte tijmblaadjes
* 400 g kastanjechampignons, fijngesneden + 8 paddenstoelen om te garneren
* 10 g gedroogde porcini, 15 minuten geweekt in 80 ml kokend water
* 750 ml kippenbouillon
* 2 eetl. sojasaus
* 200 ml slagroom
Knoflookbrood:
* 1 stokbrood
* 150 g zachte boter
* 4 tenen knoflook
* 20 g peterselie, fijngehakt

Bereiding:

Fluweelzachte slow soep als entree.

Bereidingswijze
- Snij voor het knoflookbrood het stokbrood in 2 cm dikke sneetjes, maar snij niet helemaal door
- Meng de knoflook en peterselie met de boter
- Besmeer de sneetjes aan beide kanten met knoflookboter en druk ze tegen elkaar aan
- Wikkel het brood in aluminiumfolie
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Verhit voor de soep de boter in een grote pan op laag vuur
- Bak al roerend de knoflook, prei en de tijm 3-5 minuten
- Doe de fijngesneden paddenstoelen, porcini en het weekvocht, bouillon en sojasaus erbij en breng al roerend aan de kook
- Laat de soep 5-8 minuten sudderen tot de paddenstoelen gaar zijn
- Leg het stokbrood 10 minuten in de oven, open het folie en laat nog 2 minuten goudbruin worden
- Neem de pan met paddenstoelensoep van het vuur en pureer met een staafmixer glad
- Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper
- Bak de 8 paddenstoelen in de overgebleven boter op hoog middelhoog vuur net gaar
- Bestrooi met zout en peper
- Schep de soep in kommen, besprenkel met olijfolie en garneer met de gebakken paddenstoelen
- Geef het knoflookbrood er bij