Recept 2, Franse uiensoep die super simpel is.

Ingrediënten voor 4 personen:

50 g boter 1 eetl. olijfolie 3 grote uien, circa 1.3 kilo, in dunne ringen 2 teentjes knoflook, fijngesneden 1 eetl. bloem 1 l runder- of kippenbouillon 6 dl droge witte wijn 1 vers laurierblaadjes 2 takjes tijm 1 stokbrood, of ander witbrood in plakjes circa 180 g versgeraspte Gruyère grof korrelig zeezout en versgemalen peper.

Bereiding:

Een bistro gerecht pur sang, maar deze soep wordt ook met een andere traditie in verband gebracht. Op franse huwelijken bijvoorbeeld.

Bereidingswijze
Smelt de boter en olie in een diepe pan op normaal vuur. Voeg de uien toe en smoor deze in 15-20 minuten zacht. Voeg de knoflook en bloem toe en schep beide een minuut door de uien. Voeg de bouillon, wijn, laurierblad en tijm toe. Breng de soep aan de koop en voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de soep 1 minuut koken, draai het vuur lager en laat de soep nogmaals 20 minuten zachtjes koken. Breng eventueel nogmaals op smaak met zout en peper. De soep is nu klaar, maar wint nog aanzienlijk aan smaak als hij nog minimaal 30 minuten kan rusten. Verwarm de grill. Leg de plakjes stokbrood op een bakblik en rooster ze lichtbruin onder de grill. Houd ze apart. Schep de soep in ovenvaste kommen en leg er een paar plakjes stokbrood op. Bestrooi het stokbrood met geraspte kaas en gratineer het brood onder de grill goudbruin en borrelend heet. Serveer de soep direct.