Of de van de week...

Recept 86, Gratin dauphinois

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kilo aardappels (vastkokers)
2 tenen knoflook
15 g boter
zout
versgemalen peper
150 g geraspte belegen kaas
2,5 dl slagroom
2,5 dl melk

Bereiding:

Lekkere aardappelovenschotel voor bij biefstuk en of ander rood vlees .Met een lekkere salade erbij een topdiner
Voorbereiding
Schil de aardappels en snijd ze in zeer dunne plakjes. Maak de knoflook schoon. Besmeer de zijkanten en de bodem van een vuurvaste schaal met boter. Verwarm de oven voor op 190°C.
Bereidingswijze
Leg dakpansgewijs op de bodem van de schaal een laag aardappelplakjes. Bestrooi deze laag met een beetje zout en versgemalen peper. Knijp met behulp van een pers een beetje knoflook boven de aardappelplakjes uit. Strooi er wat geraspte kaas over. Leg een tweede laag aardappelplakjes in de schaal, en voorzie ook die van zout, peper, knoflook en kaas. Ga zo door tot alle aardappelplakjes zijn gebruikt. De laatste laag bestaat uit geraspte kaas. Verhit de slagroom en melk in een steelpan en giet de hete vloeistof in de schaal. Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht in ongeveer 1 uur gaar worden. Dek als de bovenkant te snel bruin wordt de schaal af met aluminiumfolie. Verwijder de laatste 10 minuten de folie.
Serveertips
Tip:
De bereidingstijd kan worden verkort door de aardappelplakjes eerst half gaar te koken en ze vervolgens in de schaal te leggen. De oventijd bedraagt dan ongeveer 30 minuten. Eet bij dit gerecht gebakken biefstuk of entrecote.
Variatie:
Vervang de geraspte belegen kaas door geraspte gruyère of emmentaler.