500 g gehakt
1 ei
4 eetl. paneermeel
1 theel salie
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
2 eetl. oregano
Takje verse rozemarijn
1 ui, gesnipperd
800 g tomatenblokjes uit blik
100 g spekblokjes
2 teentjes knoflook
1 theel. sambal
scheut rode wijn
400 g penne
Verse blaadjes basilicum
150 g mozzarella
3 eetl. olijfolie
klontje boter
Zout en peper |
Italiaanse
pastaschotel met heerlijk op smaak gebrachte tomatensaus met
gehaktballen en mozzarella uit de oven
Bereidingswijze
Hak een teentje knoflook fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een
pannetje en fruit 1 teentje knoflook samen met de 2 sjalotjes aan.
Doe het gehakt in een grote kom en voeg de gefruite sjalotjes, 1
teentje knoflook, een ei, paneermeel, salie, 1 eetlepel oregano,
zout en peper toe en meng alles goed met je handen. Rol ongeveer 10
ballen van het mengsel. Verhit een eetlepel olijfolie en een klontje
boter in een grote (hapjes) pan en bak de gehaktballen ongeveer 5
minuten aan totdat er een goudbruin korstje ontstaat. Ze hoeven nog
niet helemaal gaar te zijn van binnen.
Verhit in een andere pan een eetlepel olijfolie en fruit de ui aan.
Hak het andere teentje knoflook toe en bak even mee. Voeg een
theelepel sambal en de spekblokjes toe en laat even stoven op middel
groot vuur. Blus dan alles af met een bodempje rode wijn en laat
alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Doe de tomatenblokjes er bij
en breng op smaak met wat peper, een eetlepel oregano, een paar
gesneden blaadjes basilicum en een heel takje rozemarijn. Schep de
gehaktballen uit de pan en voeg ze toe aan de saus en laat alles nog
een kwartiertje pruttelen.
Verwarm de oven op 200 graden. Breng ondertussen een pan met water,
scheutje olijfolie en een snufje zout aan de kook. Kook de penne
volgens de verpakking en giet ze af. Doe als eerste de penne in de
Ovenschaal en schep hierover de saus met ballen. Haal het takje
rozemarijn er uit. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel over de
schotel. Zet ongeveer 10 minuten in de oven totdat de mozzarella
gesmolten is. Haal de schotel uit de oven en garneer met wat verse
blaadjes basilicum.
|