Iedereen weet nu
wel dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Culinair gezien de
mooiste tijd van het jaar. Overal zijn de mooiste producten te
krijgen. Deze met recht "hemelse" herfsttaart komt uit een kookboek
vol streekgerechten uit een bosrijk gebied. Mensen gebruiken dus
alles wat het bos te bieden heeft. Paddenstoelen, noten, wild en zo
is deze heerlijke taart ontstaan. Hij is makkelijk te maken,
walgelijk lekker, maar best wel machtig. Geniet er maar van.
Bereidingswijze
Deeg: Alle ingrediënten door elkaar mengen en kneden tot een glad
deeg. Bekleed een springvorm van 24 cm met het deeg tot over de
rand. Maak nu de vulling. Was de cantharellen. Deze zitten vaak vol
zand dus echt kort schoonspoelen en niet borstelen. Sjalotten
snipperen, knoflook persen. Olie in een wok doen en knoflook,
sjalotten, spek en paddenstoelen snel aanbraden tot glazig. Enkele
hele mooie paddenstoeltjes eruit nemen en apart houden. Gehakt
toevoegen en rul bakken. Alles mengen en verder op smaak brengen met
peper en zout. Nu de vulling in de vorm op het deeg verdelen. Maak
tenslotte de topping door crème fraîche, zure room, maizena en
mayonaise te mengen in een schaal. Gebruik echt die ene eetlepel
maizena. Anders gaat de topping bij het aansnijden lopen en zo
blijft het als een taartpunt mooi op het bord staan. Breng op smaak
met peper en zout en giet op de vulling in het deeg. Bestrooi de
topping gelijkmatig met geraspte Parmezaan. Zet de taart nu in een
op 200 graden voorverwarmde oven en bak hem in 30-40 minuten mooi
licht, goudbruin. Garneer de bovenlaag dan verder af met de laatste
gesnipperde sjalot, de vers gehakte peterselie en de achtergehouden
paddenstoeltjes. Nu is het genieten en smullen!
Tip: Om de taart warm te houden laat hem dan staan in de
voorverwarmde oven op 70 graden.
Serveertips
Lekker met een frisse herfstsalade en stevige rode wijn.
|