Of de van de week...

Recept 65, Hartige, romige herfsttaart met gehakt en cantharellen

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het deeg:
250 g bloem
50 g boter
150 ml melk
2 theel. bakpoeder

Voor de vulling:
250 g cantharellen (of paddenstoelenmelange)
500 g mager rundergehakt
2 flinke sjalotten
50 g mager gerookt spek (fijn)
2 teentjes knoflook (geperst)
1 eetl. olijfolie
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper

Voor de topping:
250 g crème fraîche
250 g zure room
1 eetl. maizena
4 eetl. mayonaise
200 g geraspte Parmezaan
1 sjalotje (fijn)
Vers gesnipperde peterselie

Bereiding:

Iedereen weet nu wel dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Culinair gezien de mooiste tijd van het jaar. Overal zijn de mooiste producten te krijgen. Deze met recht "hemelse" herfsttaart komt uit een kookboek vol streekgerechten uit een bosrijk gebied. Mensen gebruiken dus alles wat het bos te bieden heeft. Paddenstoelen, noten, wild en zo is deze heerlijke taart ontstaan. Hij is makkelijk te maken, walgelijk lekker, maar best wel machtig. Geniet er maar van.

Bereidingswijze
Deeg: Alle ingrediënten door elkaar mengen en kneden tot een glad deeg. Bekleed een springvorm van 24 cm met het deeg tot over de rand. Maak nu de vulling. Was de cantharellen. Deze zitten vaak vol zand dus echt kort schoonspoelen en niet borstelen. Sjalotten snipperen, knoflook persen. Olie in een wok doen en knoflook, sjalotten, spek en paddenstoelen snel aanbraden tot glazig. Enkele hele mooie paddenstoeltjes eruit nemen en apart houden. Gehakt toevoegen en rul bakken. Alles mengen en verder op smaak brengen met peper en zout. Nu de vulling in de vorm op het deeg verdelen. Maak tenslotte de topping door crème fraîche, zure room, maizena en mayonaise te mengen in een schaal. Gebruik echt die ene eetlepel maizena. Anders gaat de topping bij het aansnijden lopen en zo blijft het als een taartpunt mooi op het bord staan. Breng op smaak met peper en zout en giet op de vulling in het deeg. Bestrooi de topping gelijkmatig met geraspte Parmezaan. Zet de taart nu in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak hem in 30-40 minuten mooi licht, goudbruin. Garneer de bovenlaag dan verder af met de laatste gesnipperde sjalot, de vers gehakte peterselie en de achtergehouden paddenstoeltjes. Nu is het genieten en smullen!

Tip: Om de taart warm te houden laat hem dan staan in de voorverwarmde oven op 70 graden.
Serveertips
Lekker met een frisse herfstsalade en stevige rode wijn.