Of de van de week...

Recept 63, Ovenschotel met witlof, gehakt en (kastanje)champignons

Ingrediënten voor 4 personen:

500 gram (runder)gehakt
- 500 gram witlof
- 1 kg vastkokende aardappelen
- 150 gram gerookte spekjes
- 250 gram (kastanje)champignons
- 2 uien
- 3 eieren
- 250 ml kookroom
- 2 tot 3 lepels mosterd
- 200 gram geraspte kaas
- peper (weinig of geen zout i.v.m. de gerookte spekjes)

Bereiding:

Dit gerecht is een typisch voorbeeld van creatief koken. Zoiets zou je tegen kunnen komen als je de rubriek "koelkast leegmaken" gebruikt. Ik heb gewoon gekeken welke ingrediënten bij elkaar passen en welke smaken matchen.
Dit is een ovenschotel die helemaal bij deze tijd van het jaar past.

Tip: Je kunt ook variëren door de aardappelschijfjes te vervangen door aardappelpuree.
Voorbereiding
- schil de aardappelen, snijd ze in schijfjes, kook ze ongeveer 5 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet
- borstel de (kastanje)champignons schoon en snijd ze in vieren
- snijd de uien en de witlof in halve ringen

Bereidingswijze
- spekjes in de pan en even laten bakken, voeg het gehakt toe, kruiden met peper en evt een klein beetje zout
- het gehakt even laten bakken, voeg de uien toe
- daarna de witlof en de champignons erbij
- doe het geheel in een Ovenschaal en daaroverheen de aardappelschijfjes
- klop de eieren, room en mosterd en giet het over het geheel
- als laatste gaat de kaas eroverheen
- zet de schaal 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden