1/2 a 1 ui, 3
teentjes knoflook, 500 g rundergehakt, Italiaanse kruiden
(basilicum, oregano, majoraan, peterselie, paprikapoeder), 1
laurierblaadje, sambal, 3 kleine blikjes tomatenpuree, 1 blik
gepelde tomaten in stukjes, 1 pakje gezeefde tomaten, 1 pak
voorgekookte lasagnevellen, olijfolie, 2 bolletjes mozzarella (of
evt. 8 plakken jonge kaas), 50 g boter, 50 g bloem, 500 ml koude
melk, suiker, peper en zout. |
Het recept van
deze originele Italiaanse lasagna kreeg ik ooit van een Italiaanse
collega, ik heb 'm zelfs in een restaurant nooit zo lekker gekregen!
Heb je alleen het recept van bolognesesaus of bechamelsaus nodig? Je
vindt ze hier allebei! Ik ben er erg trots op dat dit al een tijd
een van de populairste recepten op smulweb is, aan jullie reacties
te zien vinden jullie 'm erg lekker.
Bereidingswijze
Voor de bolognesesaus de ui snipperen en in een grote koekenpan met
wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook
toevoegen. In de kleine Braadpan de tomatenpuree hard verwarmen
(blijf roeren, anders brandt ze aan),tot deze niet zurig meer ruikt.
Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. In de grote koekenpan weer
wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper
rul bakken. Toevoegen aan het tomatenpureemengsel, gepelde tomaten
en gezeefde tomaten toevoegen en op smaak brengen met sambal, suiker
en evt. nog wat kruiden en een laurierblaadje toevoegen. 1/2 uur a 3
kwartier op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe
roeren. Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 gr. C. Voor de
bechamelsaus de boter smelten (niet bruin laten worden), bloem
erdoor roeren en verwarmen (schrik niet; het wordt een soort klont,
maar dat komt goed!). Daarna beetje bij beetje de koude melk met een
garde erdoor roeren. Laten koken en blijven roeren tot je een dikke
saus hebt. Op smaak brengen met zout en peper.
In een ingevette ovenschaal 1 laag lasagnevellen leggen. Vervolgens
bedekken met 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de bolognesesaus en 1
in plakjes gesneden bolletje mozzarella of 4 plakken kaas. Nu weer
herhalen met een laag lasagnevellen, saus en kaas, vervolgens nog
zo'n laag maar dan zonder kaas. Afdekken met aluminium-folie en in
de oven schuiven, boven het midden. Na 30 min. de folie verwijderen
en nog 15 min. in de oven laten. Als het "knettert" is het klaar.
Serveertips
Lekker erbij: plakken vleestomaat afgewisseld met plakken
mozzarella. Hier wat pesto over verdelen.
|