Of de van de week...

Recept 46, Ovenschotel a la louise

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ½ kilo aardappelen - ongeschild gewicht- (of als je geen tijd hebt puree uit een pakje maar vers is echt veel smakelijker)
1 pond gehakt (halfom of runder en ongekruid).
2 middelgrote uien (fijn gesneden),
1 prei (in smalle reepjes gesneden),
1 - 2 (of meer) teentjes knoflook (uitgeperst),
1 bakje champignons ( in plakjes gesneden),
250-300 g spitskool, gesneden - groene of witte kool mag ook -( als je geen tijd hebt..kant en klaar te koop.
2 eetlepels verse selderij of 2 tl gedroogde selderij.
1 theelepel bruine suiker,(mag weggelaten worden).
1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden.(of als je hebt lekker de verse)
1 flinke eetlepel kerrie,
Scheutje ketchup,
Scheutje ketjap manis,
Zout en peper naar smaak.
Wat boter of scheutje olie om de uien/knoflook in te bakken en om de ovenschotel in te vetten.
Wat geraspte kaas.

Bereiding:

Dit recept is al jaren oud en heb ik ooit gekregen van een nicht van mij.In de "loop der jaren" heb ik het aangepast naar eigen smaak en het is nu gewoon (na alle veranderingen) mijn "eigen" recept geworden.. Het is héél erg lekker, ik hoor graag reacties!
Nieuwe fotos staan nu bij dit recept.
Gisteren 8 oktober 2010 weer gemaakt, (weer iets aangepast) en.. het was weer superlekker!

Bereidingswijze
Voorbereiding
Ovenschotel invetten met wat boter of olie./Verwarm de oven voor op 175- 180°C.
Zet de aardappels op en kook ze gaar.
Ondertussen doe je het gehakt in een grote Anti-aanbakpan (of in een wok).
Zet het op een laag vuur zodat het eigen vet loslaat (dus geen boter of olie in de pan doen).
Breek het gehakt regelmatig met een houten lepel.
Als er voldoende vet is uitgelopen zet het vuur dan hoog en laat het bruin worden.
Haal het gehakt uit de pan en doe het in een schaal.
Doe wat boter of olie in de pan en bak de uien (met eventueel de bruine suiker) tot ze glazig zijn.
Bak op het laatst de knoflook even mee.
Voeg dan de gesneden prei en als je hebt verse selderij toe, als dat goed vermengd is voeg je de champignons en de spitskool toe, even goed doorbakken.
Doe het gehakt, peper, zout, gedroogde kruiden, kerrie, ketchup en ketjap erbij.
Proef of er voldoende kruiden inzitten, voeg eventueel nog kruiden naar smaak toe.
Maak aardappelpuree en voeg eventueel nog een scheutje melk (of room) toe.
Roer alles goed door elkaar en doe het in de ingevette Ovenschaal.
Als je wat puree apart hebt gehouden strijk je het uit over de schaal.
Strooi er de geraspte kaas over.
Bak in de oven voor ongeveer 20- 25 minuten
Serveertips
Kan goed worden ingevroren.
Strooi dan de kaas er pas over als het in de oven gaat.
Uiteraard moet het dan langer in de oven omdat het gerecht koud is.
Je kan ook wat puree apart houden en dan op het gerecht uitstrijken en daarna de kaas erover (wat ik nu heb gedaan).
Maar "gewoon" de kaas over het gerecht zonder de aparte puree kan natuurlijk ook.
Je zou ook laag om laag kunnen doen in de schotel, je kan hier alle kanten mee op en het is altijd superlekker.