4 mooie,
ongepaneerde, varkensschnitzels
- 1 pakje gezeefde tomaten of 1 blikje tomatenblokjes, net hoe
grof/fijn je de saus wilt hebben
- 2 grote courgettes
- 1 zak verse spinazie
- 2 grote of 4 kleine teentjes knoflook
- 1 grote of 2 kleine sjalotjes
- 1 bol mozzarella
- flink wat vers geraspte Parmezaanse kaas of oude Pecorino
- een handje vol verse basilicum
- gedroogde Italiaanse kruiden, peper en zout naar smaak (genoeg om
het bovenste laagje in je ovenschotel te vormen) |
Eén van de
lekkerste ovenschotels die ik ken en ook nog eens boordevol groenten
en dus vitamines!
Geïnspireerd door Rudolph van Veen, maar met een compleet eigen
uitvoering genieten van alle lekkere smaken die Italië in zich
heeft!
Voorbereiding
Bak de schnitzels in wat olijfolie om en om mooi bruin. Ze hoeven
nog niet helemaal gaar te zijn, omdat ze later nog in de oven gaan.
Haal ze uit de pan en leg ze alvast klaar in de ovenschotel.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en de courgette in blokjes
(ongeveer dobbelsteengrootte).
Haal eventueel wat grove steeltjes van de spinazieblaadjes, die zijn
nogal taai als je aan het eten bent.
Snijd de mozzarella in plakken.
Bereidingswijze
Fruit in het overgebleven bakvet van de schnitzels (niet weggooien
dus, zit veel te veel smaak aan!!) eerst de sjalotjes kort aan en
doe daarna de knoflook erbij. Als ze beiden een beetje kleur hebben,
doe je er de courgetteblokjes bij. Bak deze even op hoog vuur mee.
Als de courgettes een mooi bruin kleurtje hebben, zet dan het vuur
op halve hoogte. Doe handje voor handje de spinazie in de pan erbij,
zodat het de kans krijgt om te slinken. Als laatste giet je er de
gezeefde tomaten/tomatenblokjes bij en laat je alles even goed
doorwarmen. Zet het vuur uit en roer er de in stukjes gescheurde
basilicumblaadjes doorheen.
Leg de plakken mozzarella op de schnitzels in de ovenschotel en giet
er daarna de saus overheen.
Als laatste bedek je alles met een mooie laag geraspte kaas en zet
je de ovenschotel zo`n 10 minuten in de oven.
Na 10 minuten kun je er nog voor kiezen om even de grill aan te
zetten, zodat je een mooi krokant laagje op je schotel krijgt.
Haal eerst de schnitzel met de mozzarella onder de saus vandaan, leg
deze op een bord en schep daarna rijkelijk de saus er overheen.
Garneer eventueel met nog wat vers geraspte kaas en
basilicumblaadjes.
Serveertips
Natuurlijk lekker met (volkoren)pasta en, als je bang bent tóch nog
niet genoeg groenten te hebben, een frisse salade.
Een lekker glaasje Italiaanse rode wijn is natuurlijk ook niet te
versmaden.
|