Het basisrecept
voor deze heerlijke ovenschotel vond ik in het kookboekje Chez
lHirondelle. Omdat ik niet gauw tevreden ben heb ik er iets aan
veranderd. Wij vonden het heel erg lekker. Dus hierbij het recept.
Voorbereiding
Schil de aardappelen. Was deze. Kook de aardappelen gaar en snij ze
in plakjes. Was de bloemkool en verdeel de bloemkool in kleine
roosjes. Kook de bloemkool beetgaar in water met zout. (Bewaar 2 dl
van het kookvocht van de bloemkool). Laat de bloemkool goed
uitlekken. Snij de rauwe ham in reepjes en bak deze in een droge
Koekenpan knapperig.
Saus:
Smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Goed roeren en even
laten garen. Melk + het overgebleven kookvocht beetje voor beetje
toevoegen tot een dikke saus ontstaat. Maak de saus op smaak met
zout, peper en nootmuskaat. Neem de saus van het vuur. Klop de
eieren los en meng deze door de saus.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe een laagje van de saus in
een ruime Ovenschaal. Leg hierop de helft van de aardappelschijfjes.
Bestrooi met wat tijm. Meng de bloemkoolroosjes en de gebakken
reepjes ham door elkaar. Verdeel de bloemkoolroosjes over de
aardappelschijfjes. Dek af met de rest van de aardappelschijfjes en
bestrooi deze weer met wat tijm. Giet de rest van de saus over de
schotel en strooi er een laagje Parmezaanse kaas over.
Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de
bloemkoolschotel in plm. 30 minuten mooi bruin.
|