Of de van de week...

Recept 120, Bloemkool a la Wilhelmina

Ingrediënten voor 4 personen:

1 Bloemkool, medium
700-750 g gemengd gehakt, half kalfs- en half varkensvlees heb ik gebruikt

Voor de Bechamelsaus
1/2 ltr melk
40 á 50 g boter
50 g bloem
zout, peper

100 g geraspte kaas
2 eetl fijngehakte verse tuinkruiden, zoals peterselie, bieslook, kervel, dragon

Bereiding:

Een leuke manier om bloemkool eens anders te maken.
Gehakt kan varieren, varkens, kalfs, runds, de laatste niet te mager anders wordt het te droog. Kan naar eigen smaak gekruid worden, soms doe ik er een zakje nasi- of bami kruiden door.
De saus kan variëren waar je toevallig zin in hebt of welke ingrediënten je wilt opmaken. Soms heb ik restjes saus, pepersaus of kerriesaus.
Hoe je het maakt het is altijd lekker.
Voor het wat gemakkelijker maken om het gehakt over de bloemkool te doen ga ik als volgt te werk:
Ik doe een plastic of glazen kom, die groot genoeg is voor de bloemkool met gehakt, invetten met olie. Dan druk ik het gehakt in die kom bodem en zijkanten tot aan de rand, leg er de gekookte bloemkool in, maak met een spatula even wat los aan de zijkanten, leg een groot bord erop en keer het hele zaakje om. Druk het gehakt nog eens mooi om de bloemkool heen en zet hem in de ovenschotel en dan in de oven.
Voorbereiding
Bloemkool schoonmaken en in zijn geheel koken met wat zout totdat hij beetgaar is.
Af laten koelen.
Oven voorverwarmen tot 200°C.
Bereidingswijze
Gehakt naar smaak aanmaken, meestal is er al peper en zout in als je het koopt. Op bakpapier een grote ronde dikke plak maken en de afgekoelde bloemkool ermee bedekken zodat hij mooi ingepakt is.
Op een ovenvaste schaal leggen en met wat gesmolten boter of
olijfolie bestrijken.
In de oven zetten voor ongeveer 45 tot 60 minuten.
Intussen de bechamelsaus maken en voor het serveren de geraspte kaas en verse kruiden erdoor roeren. Op smaak maken met peper en zout.
Serveertips
Voor het opdienen wat saus over de bloemkool gieten de rest apart erbij serveren.
Lekker met gebakken aardappelen of puree.
Soms leg ik ook hele geschilde aardappelen rond de bloemkool, die ik voor 5 min. heb voorgekookt, voordat het geheel de oven ingaat