Of de van de week...

Recept 110, Overheerlijke goed gevulde Moussaka

Ingrediėnten voor 4 personen:

2 aubergines, in plakken van 1 cm.
1 kilo vastkokende aardappelen, in plakjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
olijfolie
1 ui, gesnipperd
500 g rundergehakt
1 theel. gemalen komijn
½ tl kaneel
1 theel. paprikapoeder
1 takje rozemarijn, de blaadjes fijngehakt
1 eetl. tijm, fijngehakt
½ theel. nootmuskaat
Beetje zout
200 g tomatenpuree
300-400 ml. Bechamelsaus
Geraspte oude kaas

Bechamelsaus maak je zo:
Roux:
50 g roomboter
50 g bloem
Peper
Zout
Nootmuskaat
½ l halfvolle melk

Bereiding:

In een oud Grieks kookboek uit 1998 vond ik dit lekkere recept want had weer eens zin in een lekkere ovenschotel. Daar het recept wat rammelde (sommige dingen ontbraken zelfs) heb ik het uitgewerkt. Deze wil ik delen want was qua smaak een groot succes !

Bereidingswijze
Snijd de aubergines in plakken van ca 1 cm dik. Bestrooi de plakken met zout, zodat het vocht er uit kan trekken. Laat ze minimaal een half uur staan. Kook ondertussen de aardappelen in 10 minuten half gaar. Giet ze vervolgens af. Verhit een beetje olijfolie in een pan en rul het gehakt gaar. Voeg dan de ui en knoflook toe. Haal de blaadjes van de rozemarijn en tijm en hak ze fijn. Voeg de kruiden toe samen met paprikapoeder, komijn en kaneel. Bak alles ongeveer 5 minuten. Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier. Maak de bechamelsaus door boter te smelten, er bloem aan toe te voegen en de melk in gedeelten toe te voegen. Strooi er vervolgens wat kaas en nootmuskaat bij. Verwarm ondertussen de oven op 190 graden. Pak een Ovenschaal en leg een laagje aardappelen onderin. Voeg vervolgens het gehaktmengsel toe en daarbovenop de aubergine. Maak af met de bechamelsaus en de kaas. Zet de moussaka ongeveer 20 minuten in de oven. Gril hem dan nog eens 5 tot 10 minuten. Smullen maar weer.
Serveertips
Lekker met Griekse salade.