2 aubergines, in
plakken van 1 cm.
1 kilo vastkokende aardappelen, in plakjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
olijfolie
1 ui, gesnipperd
500 g rundergehakt
1 theel. gemalen komijn
½ tl kaneel
1 theel. paprikapoeder
1 takje rozemarijn, de blaadjes fijngehakt
1 eetl. tijm, fijngehakt
½ theel. nootmuskaat
Beetje zout
200 g tomatenpuree
300-400 ml. Bechamelsaus
Geraspte oude kaas
Bechamelsaus maak je zo:
Roux:
50 g roomboter
50 g bloem
Peper
Zout
Nootmuskaat
½ l halfvolle melk |
In een oud
Grieks kookboek uit 1998 vond ik dit lekkere recept want had weer
eens zin in een lekkere ovenschotel. Daar het recept wat rammelde
(sommige dingen ontbraken zelfs) heb ik het uitgewerkt. Deze wil ik
delen want was qua smaak een groot succes !
Bereidingswijze
Snijd de aubergines in plakken van ca 1 cm dik. Bestrooi de plakken
met zout, zodat het vocht er uit kan trekken. Laat ze minimaal een
half uur staan. Kook ondertussen de aardappelen in 10 minuten half
gaar. Giet ze vervolgens af. Verhit een beetje olijfolie in een pan
en rul het gehakt gaar. Voeg dan de ui en knoflook toe. Haal de
blaadjes van de rozemarijn en tijm en hak ze fijn. Voeg de kruiden
toe samen met paprikapoeder, komijn en kaneel. Bak alles ongeveer 5
minuten. Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier. Maak de
bechamelsaus door boter te smelten, er bloem aan toe te voegen en de
melk in gedeelten toe te voegen. Strooi er vervolgens wat kaas en
nootmuskaat bij. Verwarm ondertussen de oven op 190 graden. Pak een
Ovenschaal en leg een laagje aardappelen onderin. Voeg vervolgens
het gehaktmengsel toe en daarbovenop de aubergine. Maak af met de
bechamelsaus en de kaas. Zet de moussaka ongeveer 20 minuten in de
oven. Gril hem dan nog eens 5 tot 10 minuten. Smullen maar weer.
Serveertips
Lekker met Griekse salade.
|