5 x lekker &
snel: sladressing:
Wij denken dan: Hoe moeilijk is
het eigenlijk om zelf een lekkere dressing in elkaar te klutsen? We
maakten er vijf. Beetje olie met geurige azijn mengen, peper en
zout, wat verse kruiden erbij, et voila, klaar is je dressing.
Lekker zelf maken, doe ze in een potje om ze te bewaren,
en later weer te gebruiken !
**************************************************
1, Italiaanse sladressing.
6 blaadjes verse basilicum
1 deciliter olijfolie (extravergine = van de eerste persing)
1 eetlepel appelcider azijn
1½ eetlepel Parmezaanse kaas, geraspt
½ theelepel dijonmosterd
snuf versgemalen peper
Snij de basilicumblaadjes fijn en doe dat samen met alle andere
ingrediënten in een jampotje. Goed schudden en klaar is je dressing.
Heerlijk over een basic groene salade.
Italiaanse sladressing, eet Smakelijk !
**************************************************
2,Yoghurt-bielsook
sladressing.
10 sprietjes bieslook
1 deciliter yoghurt
1 eetlepel olijfolie
kneepje citroen
½ theelepel dijonmosterd
Snij de bieslook fijn en doe het samen met alle andere ingrediënten
in een jampot of een flesje. Goed schudden, en klaar is je dressing.
Doet het goed bij gepofte aardappels. Of meng ‘m door een
rijstsalade met knapperige groenten.
Yoghurt Sladressing recept, eet Smakelijk !
**************************************************
3, Thaise sladressing.
2 cm verse gember
1 teentje knoflook
¾ deciliter olijfolie
2 eetlepels sesamolie
1 eetlepel bruine suiker of palmsuiker
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels limoensap
Rasp de gember en hak de knoflook fijn. Doe ze samen met alle
ingrediënten in een jampot en schudden maar. Voeg eventueel nog wat
versgemalen peper en zout toe. Deze dressing is overheerlijk bij any
salade met zoet-zure smaakjes. Hak bijvoorbeeld wat paprika in
smalle reepjes en meng dat met wat stukjes mango, knapperige taugé
en geraspte wortel. Dressing erover en you’re ready to go!
recept voor Thiase_Sladressing, eet Smakelijk !
**************************************************
4, Peterselie-kervel
sladressing.
half bosje bladpeterselie
half bosje kervel
1 teen knoflook
1 sjalot
1½ deciliter olijfolie
½ deciliter notenolie (bijv. walnoot- of hazelnootolie)
2 eetlepels rode wijnazijn
versgemalen zout en peper
Voor deze dressing moet je iets meer moeite doen, maar dat is het
dubbel en dwars waard. Het extra werk zit’m in het hakken van de
peterselie en kervel, daar ben je zo een minuut of 2 mee bezig 😉
Steeltjes verwijderen en het blad grof hakken. O ja, dan moet je ook
nog het teentje knoflook hakken en de sjalot fijn snijden. Klaar?
Doe dan alles in de mengkom van de foodprocessor. Malen maar en
klaar is je dressing. De rijke en frisse smaak van deze dressing
fleurt iedere maaltijd op. Past bij een heleboel ‘basic’ groene
salades. Mix bijvoorbeeld wat slasoorten door elkaar, voeg er wat
komkommer en olijven aan toe. En dan…. deze dressing erover…
Heerlijk. Maar echt.
recept voor peterselie-kervel sladressing, eet Smakelijk !
**************************************************
5, Basic sladressing.
En als je helemaal geen
tijd of zin hebt in iets speciaals, maak je deze dressing:
Meng ½ deciliter
olie (olijfolie, koolzaadolie, druivepitolie, avocado-olie,
notenolie) met een eetlepel citroensap of azijn en voeg er wat
versgemalen peper en zout aan toe. Puur en eerlijk. Zonder fratsen.
180 keer lekkerder en gezonder dan die rare meuk uit zo’n
kant-en-klaar fles. Keet Smakelijk!
recept voor basic sladressing Keet Smakelijk
|