Recept 51

Witlofschotel met gekruid gehakt.

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g witlof; 750 g (geschild gewicht) aardappels; 350 g rundergehakt; 1 rode paprika ; 1 kleine ui; 1 groente bouillonblokje; 1 geperst knoflookteentje; 50 g geraspte kaas; 1 zongedroogd tomaatje; 4 eetlepels ketjap manis; 1 theelepel sambal oelek; 1,5 eetlepel gehaktkruiden; 3 eetlepels verse bieslook; paneermeel; klontje boter

Bereiding:

Een wat pittige variatie op een gewone witlofschotel. Dit gerecht moet je beslist geproefd hebben.
Voorbereiding:
Oven voorverwarmen op 200°C.
Bereidingswijze:
Maak een heerlijke smeuïge aardappel puree en kruid hem lekker met zout, vers gemalen peper en nootmuskaat.
Maak de witlofstronken schoon en snijd ze in kleine stukjes. Kook de witlof 10 min. in 3 dl. water. Giet de witlof goed af in een fijne zeef(druk met de bolle kant van een lepel alle vocht er goed uit of doe het in de slacentrifuge) en bewaar 1 dl. kookvocht. Bak het gehakt in een koekenpan zonder boter. Voeg de gehakt kruiden, de gesnipperde paprika en de ui toe. Rul het gehakt zachtjes los. Als het gehakt gaar is dan giet je het vet uit de pan. Voeg het kookvocht van de witlof toe samen met het verkruimelde bouillonblokje, ketjap, sambal en de knoflook. Roer het goed door elkaar en zet het vuur zacht. Roer de kaas en de bieslook met het fijngesneden tomaatje door de witlof. Doe het gehaktmengsel in een Ovenschaal . Doe de witlof er bovenop en als laatste schep je daar de aardappelpuree op. Verdeel dit, zodat de groente netjes is afgedekt en bestrooi de puree met paneermeel. Leg hier een paar kleine stukjes boter bovenop. Het geheel gaat 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden C.
Ingezonden door Nico.